Deel dit artikel
-

Nationaal hoofdkwartier voor quantumtechnologie in Delft

Nederland krijgt een House of Quantum. Dat moeten de slimste 12.000 vierkante ‘quantummeters’ van Europa worden, want een ecosysteem van bedrijven, financiers en onderzoekers die quantumtechnologieën ondersteunen.

In aanwezigheid van de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, de rector van de TU Delft, Tim van der Hagen, Quantum Delta NL-directeur Freeke Heijman en directeur van het ASR Dutch Science Park Fund, Luc Joosten, werd woensdag symbolisch het eerste bouwbord neergezet.

Het House of Quantum zal het nationale hoofdkwartier zijn van deze quantum campus en wordt verder ontwikkeld in nauwe samenwerking met het ASR Dutch Science Park Fund dat investeert in commercieel te exploiteren vastgoed, gelegen op Nederlandse science parks.

In een ‘muurloos’ ecosysteem werken wetenschappers, ondernemers, studenten, financiers en bedrijven gemakkelijk samen om technologieontwikkeling en de toepassing ervan te versnellen. In het geval van quantumtechnologie is de verwachting dat deze versnelling een grote bijdrage kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld energie, voedsel en zorg.

Het House of Quantum wordt het fysieke hart van dit ecosysteem. Een open ontmoetingsplek rondom quantumtechnologie waar verschillende functies worden geïntegreerd: ruimte voor wetenschappers, startups en bedrijfsleven, gecombineerd met ruimtes voor ontmoeting en interactie.

Onderdeel van het House of Quantum wordt ook het wereldwijd eerste Living Lab Quantum and Society: een digitale en fysieke omgeving waar bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en burgers samenkomen om met quantumtechnologie de maatschappij verder te helpen door gezamenlijke ethische, wettelijke en maatschappelijke normen te ontwikkelen. Ook komen er gedeelde hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten: het gebouw biedt dus een high tech omgeving voor het ontwikkelen en testen van quantumtechnologie. Toegang tot deze faciliteiten is nu onbetaalbaar voor veel bedrijven.

Het House of Quantum komt op het zuidelijk deel van de TU Delft Campus die de grond beschikbaar heeft gesteld voor dit project. Dichtbij de snelweg en prestigieuze kennisinstituten QuTech en TNO.

Op de TU Delft campus staat al een deel van de faculteit Technische Natuurwetenschappen en is ook een nieuw cleanroom voorzien, zodat alle quantum- en nano activiteiten straks op loopafstand van elkaar geclusterd zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond