Deel dit artikel
-

‘Nationaal plan nodig voor de lokale economie’

De vitaliteit van dorpen en steden staat op het spel door de groeiende winkelleegstand. Koninklijke INretail pleit in een brief aan de politiek en de informateur voor een landelijke visie en nationaal beleid om het tij te keren.

Vandaag vervallen de beperkingen die maandenlang voor winkels hebben gegolden. Wel mag nog steeds maximaal één klant per 25 vierkante meter naar binnen, maar daar zit geen maximum meer op. Ook hoeft er geen afspraak gemaakt te worden.

De harde lockdown van de afgelopen maanden betekende een flinke klap voor het retaillandschap en veel retailers zijn ondanks steunmaatregelen toch failliet gegaan.

Alles online bestellen is geen oplossing voor de retail. De sleutelfunctie van winkels in onze maatschappij moeten we gebruiken om de leefbaarheid in Nederland te versterken, vindt INretail. ‘Vanwege de leegstandsontwikkeling moeten winkelgebieden kleiner worden om vitaliteit te behouden en aantrekkelijk te blijven. Dan blijven ze een waardevolle bijdrage leveren aan de directe leefomgeving van mensen. Door tot 2025 minimaal een miljoen vierkante meter winkelvloer uit de markt te halen, komt bovendien ruimte vrij voor ongeveer 50.000 woningen in dorpen en steden.’

INretail vindt dat de nationale overheid daarom de regie weer naar zich toe moet trekken en de leegstand moet terugdringen tot 5 procent in 2025. Er is een herstelfonds van rond 2,5 miljard euro bij nodig om dit doel te realiseren.

INretail vraagt het kabinet verder te investeren in de retail via ruime belastingmaatregelen, een landelijk herstelfonds voor private schulden en pauzes in te lassen bij voorgenomen wetgeving. Het is voor ondernemers in de retail nu eerst nodig om te kunnen herstellen om vervolgens verdienvermogen te creëren die investeringen weer mogelijk maakt.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond