Deel dit artikel
-

Nationaal Politielab Artificial Intelligence (AI) geopend

Bij de Universiteit Utrecht is woensdag het Nationaal Politielab Artificial Intelligence (AI) geopend. Via dit lab gaan zeven promovendi onderzoek doen naar hoe kunstmatige intelligentie het politiewerk kan ondersteunen.

De hoeveelheid data binnen de samenleving neemt enorm toe. Dat heeft impact op het politiewerk. Ooit waren vingerafdrukken in de opsporing baanbrekend, nu heb je al snel de beschikking over allerlei data, zoals locatiegegevens, beeld en geluid.

Het Nationaal Politielab AI is een doorontwikkeling van het Politielab Data Science, dat eerder in Amsterdam opende. Daar werken sinds begin 2018 drie promovendi van de Universiteit van Amsterdam. Dat blijft zo en met de opening bij de Universiteit Utrecht komen daar nog vier bij. De promovendi doen er onderzoek naar ‘stukjes software die mensen ondersteunen bij bureaucratische processen’. Te denken valt aan computers die als slimme ‘chatbots’ gesprekken voeren met burgers, simulatietechnieken die bestuderen hoe criminele netwerken zich ontwikkelen of software in de vorm van ‘autonome agents’ die specifieke taken zelfstandig kunnen uitvoeren.

Het zoeken naar verbanden in aangiftes of IP-adressen gebeurt nu nog vaak handmatig. Door het lerende vermogen van AI is dit in de toekomst ook in te zetten bij een verhoor, bijvoorbeeld om te achterhalen of er tegenstrijdigheden in een verklaring zitten.

De promovendi zijn overigens in dienst van de politie, ze zijn gescreend en worden gekoppeld aan ervaren politiemensen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond