Deel dit artikel
-

NAVO investeert miljard dollar in eerste AI-strategie

De NAVO, de militaire alliantie tussen de VS en Europa, gaat een miljard dollar investeren in de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie en samenwerkingen op dat gebied.

Dat hebben de leden van de NAVO eind vorige week met elkaar afgesproken. Het doel is veiligheid en verdediging te bieden aan de afzonderlijke gezamenlijke landen. Zeven andere strategische belangrijke thema’s voor de toekomst zijn: kwantumtechnologie, data en -verwerking, autonomie, biotechnologie, hypersonische technologie, mensversterkende middelen en de ruimte.

Vorige week kwamen de ministers van defensie van de NAVO-landen bij elkaar om dit onderwerp te bespreken. Daarbij spraken ze ook een aantal uitgangspunten af voor de nieuwe AI-strategie. Zo beloven de militairen om AI ethisch en juridisch verantwoord in te zetten, maar bijvoorbeeld ook dat de mens beslissingen van machines moet snappen en kunnen herleiden.

De NAVO zegt samen met de burgerwereld te willen werken aan de ontwikkeling van technische standaarden.

Veel militaire innovaties sijpelen op termijn linksom of rechtsom door tot de civiele maatschappij. Te denken valt aan internet, GPS en hernieuwbare energie.

Op het gebied van kunstmatige intelligentie en ruimtevaart verkeren China en de VS in een felle concurrentiestrijd rondom de vraag wie het meest geavanceerd is.
Foto: Günther Hentschel (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond