Deel dit artikel
-

‘Nederland eerste land met wet voor staatshackers’

D66 heeft een wet ingediend voor zogenoemde staatshackers. Staatshackers gebruiken cyberwapens bij hun opsporings- en inlichtingenwerk, maar daar is nog geen wetgeving voor.

Iedere dag zijn de hackers van de overheid bezig met het verzamelen van zogenaamde zerodays. Dit zijn softwarelekken die nog niet bekend zijn en dus niet gedicht kunnen worden. Over het gebruik van deze lekken en de afhandeling ervan wordt nu geen verantwoording afgelegd.

D66 komt nu met een initiatiefwet die voorschrijft welke softwarelekken gebruikt mogen worden en wanneer ze juist gemeld en gedicht moeten worden. Verschillende ministeries en diensten moeten hier toezicht op houden, zodat wordt samengewerkt en alle belangen worden afgewogen. Denk daarbij aan de nationale veiligheid, maar ook aan de veiligheid van consumenten en hun privacy.

Op dit moment beslissen alleen de hackers van inlichtingendiensten en de politie wat er met de verzamelde softwarelekken gebeurt. Dat is volgens D66 schimmig. Criminelen en andere landen kunnen diezelfde lekken gebruiken om ons te hacken. ‘De huidige wet loopt achter op de praktijk, daar moeten we nu echt wat aan doen.’

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond