Deel dit artikel
-

‘Nederland en Frankrijk vooraan met businessblogging’

De manier waarop Europese en Amerikaanse bedrijven webloggen, verschilt weinig. Maar de mate waarin verschillende Europese landen businessblogging omarmen, is een ware spiegel van hun cultuur, stelde Shel Israel, co-auteur van het boek Naked Conversations op de eerste dag van de conferentie Les Blogs 2.0 in Parijs.

Nederland en Frankrijk lopen voorop, terwijl Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk achterblijven. “Nederlanders zijn heel open en kennen weinig autoritaire verhoudingen, Fransen houden er, net als Amerikanen van om open te discusiëren. Duitsers zijn gesloten, evenals de Britten. Die eigenschappen zie je terug in het aantal businessblogs,” aldus Israel. En de extraverte Italianen dan? “Ja, het zou uitstekend bij hun cultuur passen, maar Italianen hebben geen computer, alleen een mobiele telefoon.”

Zichtbaarheid. Dat is volgens Robert Scoble, de andere auteur van Naked Conversations en corporate blogger bij Microsoft, de belangrijkste reden om een businessblog te beginnen. “Je bent er veel makkelijker door te vinden”, licht hij desgevraagd toe. “Je website komt hoger in zoekmachines te staan. Ik ben belangrijker geworden naarmate Google belangrijker is geworden.”

Les Blogs 2.0 is niet zomaar een conferentie. Want wat krijg je als je 350 blogaddicts in een zaal zet met draadloze internettoegang en een live ‘backchannel’ achter de sprekers? Een buurman met een laptop op schoot die ongegeneerd smakgeluiden zit te maken, bijvoorbeeld. Een blik opzij leert dat hij zijn microfoon test, voordat hij een live-opname als podcast op zijn weblog zet.

Ondertussen vindt op een levensgroot scherm achter de sprekers een hele andere conferentie plaats. Alles wat de sprekers zeggen, wordt op dit Official Backchannel live becommentarieerd. De input varieert van nuttige bijdragen in de vorm van url’s bij de gegeven voorbeelden tot stevige terechtwijzingen en op zijn tijd een goeie geek-grap.

Op het moment dat een grote bebaarde Amerikaan flink van leer trekt tegen een van de sprekers verschijnt op het backchannel bijvoorbeeld een grote foto van hem in comatueuze toestand, genomen tijdens een eerdere sessie die hem klaarblijkelijk minder interesseerde. Het is Marc Canter van Broadband Mechanics dat zogeheten digital lifestyle aggregators (DLAs) ontwerpt en bouwt.

Maandagavond waren er een kleine 3000 foto’s met de tag ‘lesblogs’ op de site van fotodienst Flickr geplaatst. Waarschijnlijk betreft dat ook nog deels foto’s van de eerste Les Blogs-conferentie in april van dit jaar. Lesblogs was in ieder geval de populairste tag van deze week.

Ook vandaag doet Emerce nog verslag op minutes.emerce.nl

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond