Deel dit artikel
-

Nederland FM versus BUMA: “Radiostream is hyperlink”

Auteursrechtenorganisatie BUMA wil dat radioportal Nederland FM een licentie neemt of stopt met het aanbieden van streams van radiostations. Maar Nederland FM dringt aan op een bodemprocedure omdat er geen sprake zou zijn van openbaarmaking. De rechter beslist over drie weken.

Verschillende analoge en digitale radio’s stonden opgesteld bij de voorzieningenrechter in het Paleis van Justitie in Den Haag afgelopen vrijdag. Advocaat Olaf Trojan, die Nederland FM vertegenwoordigde, wees de rechter op het oudste toestel. “U moet Nederland FM zien als een radioschaal, waarmee je makkelijk zenders kunt vinden. Sinds wanneer moet de radiofabrikant BUMA-rechten betalen?”

Nederland FM is een website met een simpel concept. De site biedt een overzicht van logo’s van Nederlandse radiostations. Druk je een van die logo’s, dan hoor je de bijbehorende stream via de Windows Media Speler. Zo kun je snel schakelen: van Radio 2 naar 538 of omgekeerd. Dat kan ook op de mobiele telefoon.

Jim Souren en Alex Laan begonnen de site in 2001. Eerst als hobby en later als fulltime bezigheid. Momenteel trekt de site 23 miljoen luisteraars per maand en volgens BUMA realiseert Nederland FM dank zij advertenties en andere inkomsten een omzet van 110.000 euro per jaar. Zo verkoopt het bedrijf eigen luisteronderzoek (aan de hand van online enquêtes) aan de radiostations.

BUMA wil radioportals met een jaaromzet van minimaal 6500 euro belasten. Zo zou Nederland FM tien procent van zijn omzet moeten afstaan. Souren en BUMA corresponderen daarover al sinds 2009. De advocate van BUMA verweet Nederland FM stemmingmakerij. Door telkens de publiciteit te zoeken, ook nu weer leidde een persbericht tot Kamervragen, zou Souren de aandacht willen afleiden van waar het om draait: hij moet gewoon betalen.

BUMA haalde het ene arrest na het andere aan – waaronder Rafael Hoteles en Myp2p – om aan te tonen dat wat Nederland FM doet eigenlijk niks anders is dan openbaarmaking. Zelfs Radio 538 heeft een aparte weblicentie voor de stream die ze ook via de ether doorgeeft.

Maar Nederland FM had een interessante insteek die nadere bestudering verdient in een bodemprocedure: een radiostream is volgens advocaat Trojan een hyperlink naar geluid. Trojan verwees naar de zaak rond Kranten.com, waarbij het geven van overzichten van krantenkoppen niet als een verveelvoudiging werd aangemerkt.

Volgens BUMA verwijst een hyperlink de bezoeker per definitie naar een nieuwe site, terwijl bij Nederland FM de bezoeker tijdens het luisteren op de site blijft. Maar Nederland FM houdt vol dat er pas sprake kan zijn verveelvoudiging als de content wordt herverpakt en dat is bij de radioportal niet het geval. Wie bij Nederland FM op een logo drukt, drukt in feite op een URL. De stream wordt gestart in de Windows Media Speler en het logo dat daarin zichtbaar is komt direct van de bron. Er is zelfs geen sprake van een embedded stream, waarbij content actief onderdeel wordt van een site. En de reclame die je hoort voordat de stream begint, komt ook al niet van Nederland FM, maar van het station zelf. Nederland FM is dus een verwijspagina.

“De radiostations hebben belang bij radioportals: Radio 538 dankt 30 procent van zijn bereik aan portals, sommige stations zijn voor 90 procent afhankelijk van portals,” betoogde Trojan. “Meer bereik betekent meer omzet. Daar verdient BUMA indirect ook aan. Als BUMA radioportals dwingt te stoppen, zou BUMA juist geld kunnen verliezen.”

BUMA had vrijdag geen zin in een bodemprocedure, maar de rechter leek het spoedeisende karakter van het kort geding even te ontgaan. Waarom zat er bijvoorbeeld zo’n lange tijd tussen de laatste correspondentie en het kort geding, wilde hij weten. Dat kwam, volgens BUMA, door de publieke ophef rond de YouTube tax. Daarin wilde BUMA eerst een positie innemen. Nu Nederland FM aan het uitbreiden is, met internationale sites, moet de site volgens BUMA zo snel mogelijk gestopt worden. “Maar vallen die internationale sites nog wel onder mijn bevoegdheid?” wilde de rechter van BUMA weten.

Nederland FM maakte ook bezwaar tegen de hoge proceskosten die BUMA heeft opgevoerd: 30.000 euro. Daar moet de helft vanaf, vond Nederland FM. Bij soortgelijke zaken bedroegen de proceskosten hooguit 11.000 euro.

De rechter doet op 8 juli uitspraak.

Deel dit bericht

11 Reacties

Edwin

Stelletje ordinaire zakkenvullers zijn het bij BUMA.

Pascal

Buma, Sena…. het is allemaal 1 pot nat. Als ze geld ruiken zijn ze er als wolven bij. Gewoon afschaffen die handel.

Het grootste deel van de inkomsten steken ze nog in eigen zak ook i.p.v. de uitvoerenden/artiesten. En die verdienen al genoeg aan hun optredens.

Elk radiostation dat muziek draait daar mag een uitvoerende/artiest dankbaar voor zijn (airplay noemen ze dat) en kan direct gezien worden als promotie en/of eer van hun werk.

Dit soort praktijken lijkt erg veel op wat de Stichting Brein doet met die achterlijke Tim Kuik.

Erik

Voor je het weet moet de pakketdienst dadelijk ook gaan betalen voor de muziek op de dvd die ze bezorgen.

Henk

Hef die BUMA toch op. Die streams zijn vrij “verkrijgbaar”. Zenders blij want meer luisteraars, dus meer markt, dus meer reclameinkomsten van radiospotjes…artiest blij want die wordt gedraaid..

Nederland.fm is daarnaast lang niet de enige die radiozender-linkjes aanbiedt…

BUMA wil eigenlijk gewoon 2x betaald krijgen voor het 1x afspelen van het liedje, 1x door de zender en 1x door Nederland.fm.

Gaat nergens over,.. kan iemand Buma en Brein opheffen?

Jochem

Het rare aan deze situatie is dat het controleren van overtredingen op de wet, uit wordt gevoerd door een private partij die een direct economisch belang hier bij heeft.

Verder is de wetgeving op dit gebied natuurlijk enorm verouderd, maar ontwikkelingen worden tegen gehouden door een machtige industrie omdat die nog steeds graag informatiedragers wilt verkopen.

Robb st. Johann

Veredelde struikrovers! Links of rechtsom, er zal en moet geld binnenkomen. Is dit vrijheid van ontvangst?

Michael de Jong

Betalen voor het plaatsen van een hyperlink, in welke vorm dan ook (embedding bv) klopt niet. Het aantal hyperlinks naar een stream kan in principe oneindig zijn, de inkomsten voor Buma/Stemra zouden daarmee ook oneindig zijn – en dat terwijl die stream maar een beperkt aantal luisteraars aan kan.

Hopelijk heeft de rechter die hierover een uitspraak moet doen voldoende technische documentatie om tot een gezond besluit te komen. Dat is in het belang van de hele Nederlandse internetgemeenschap!

De consument moet weten waar hij aan toe is. Betalen voor het concreet plaatsen van een muziekbestand op je website is prima, maar het plaatsen van een regeltje html voor een link naar een legale muziekbron moet vrij zijn en blijven!

Dit betreft niet alleen radioportals, maar alle websites en omroepen die hyperlinks naar hun content willen aanbieden. Krijgt Buma/Stemra zijn zin, dan wordt het kunnen delen van informatie voor een belangrijk deel gestopt: heel slecht voor consumenten, bedrijven en artiesten op internet.

Radio Luisteren

Ach, dit gaat BUMA verliezen, en terecht ook! Mooie opmerking van die rechter ook: WTF heb ik met buitenlandse radio stations websites te maken???

Bram Brouwer

BUMA ziet een klein detail over het hoofd. Namenlijk als Nederland FM zou moeten betalen voor hun diensten. Dan veranderd Nederland FM zijn site van een .nl site naar een .com site en dan zijn ze buiten de Nederlandse jurisdictie.

Yazoo

In het verleden is 1 van mij muzieksites ook door Brein verwijderd, ik had geen poot om op te staan, ondanks dat ik gelijk had. Procederen was voor mij geen optie,
Brein en Buma zijn zichzelf verrijkende oplichters die geen moer geven om de artiest.
Dit soort zogenaamde artiesten beschermers moet worden verbannen naar Afganistan en daar maar op zoek gaan naar sites die volgens hun normen de wet overtreden.
Laat ze daar maar eens een proces beginnen, wedden dat ze dan ook geen poot hebben om op te staan.

De platen industrie moet blij, heel blij zijn met sites die wij runnen, de artiest krijgt gratis promotie, wat wil hij en de Buma nog meer!

LBFORS

Tsja, zo wil ik ook wel makkelijk dubbel geld verdienen. BUMA etc. vangen dan twee maal voor hetzelfde product! Lijkt me niet dat dat mag in Nederland? Als een kunstenaar een schilderij verkoopt, krijgt hij toch ook geen geld van een ieder die er naar kijkt? Altijd raar gevonden ~:(

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond