Deel dit artikel
-

Nederland heeft geen koudwatervrees meer voor de cloud

De koudwatervrees voor de cloud is in Nederland voorbij. Dat stelt Proact in een onderzoek dat werd uitgevoerd in samenwerking met AutomatiseringGids. De meeste organisaties lijken zelfs al vergevorderd in hun transitie naar de cloud.

De meest genoemde lopende cloud-projecten zijn Software-as-a-Service (42 procent), virtualisatie (38 procent), internal private cloud (33 procent) en Infrastructure-as-a-Service (31 procent).

Proact vroeg ook naar de fasen in de overstap naar de cloud. De eerste stap is standaardisatie van de infrastructuur en de meest gevorderde fase is ‘orkestratie’. 37 procent van de organisaties blijkt zich te bevinden in de fase van virtualisatie van de infrastructuur. Twintig procent is bezig met automatisering waarbij verschillende systemen of software zodanig aan elkaar gekoppeld worden, dat ze automatisch werken of zelfregulerend zijn.

Voor wat betreft type cloud-oplossing, spelen de meeste organisaties op safe. De on-premise cloud is met 49 procent nog altijd de meest ingezette cloud-vorm. 39 procent van de organisaties heeft een hosted cloud bij een externe provider en 28 procent gebruikt een virtual private cloud via een serviceprovider.

Van het IT-management vindt zelfs 39 procent de hybride cloud het meest geschikt. Daarna zien organisaties – toch weer – on-premise/private cloud als beste vorm voor zichzelf (29 procent), gevolgd door een virtual private cloud bij een serviceprovider (vijftien procent). Voor veel organisaties zijn er nog beren op de weg als het gaat om de inzet van een public cloud. Security blijkt kopzorg nummer 1. Ook privacy zien bedrijven vaak als belemmering, net als compliance.

De lagere kosten zijn niet de allerbelangrijkste reden om voor cloud computing te kiezen. Zelfs voor het algemeen management niet. Flexibiliteit blijkt juist wel van belang – respondenten noemen snelle beschikbaarheid van resources en services het meest als overweging. Nog een veelgenoemde reden is efficiency (35 procent geeft dat aan). En ook het flexibel maken van de kosten komt veel voor (29 procent). Voor het algemeen management is dit zelfs de op een na meest genoemde reden. Het IT-management (29 procent daarvan) vindt daarentegen het uitbesteden van processen die niet tot de core-business behoren, de tweede belangrijkste reden.

Proact en AutomatiseringGids voerden het onderzoek samen in april 2014 uit. In totaal vulden 256 respondenten de vragenlijst in.

Dit bericht is 22 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond