Deel dit artikel
-

‘Nederland hobbelt achteraan met investeringen in kunstmatige intelligentie’

Hoewel de groei van het aantal AI-startups en banen laat zien dat kunstmatige intelligentie steeds meer terrein wint, blijft Nederland op dit gebied toch achter: investeringsrondes in AI startups en scaleups nemen wereldwijd toe behalve in Nederland, het aantal exits in Nederland is de afgelopen vijf jaar gestagneerd en Nederland loopt achter op Europa in de ontwikkeling en investering in een concurrerend AI ecosysteem.

Dat concludeert Techleap.nl in een nieuw rapport naar de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) Startups & Scaleups in Nederland, in samenwerking met data provider Dealroom.

Kunstmatige intelligentie (AI) kwam in het midden van de vorige eeuw op en heeft het afgelopen decennium op significante manieren invloed gehad op de hele samenleving. Het is niet de vraag of een bepaalde branche zal worden beïnvloed, maar eerder in welke mate.

Startups en scaleups zijn de drijvende kracht in de vooruitgang en adoptie van AI, vindt Techleap.nl. Nederland heeft per hoofd van de bevolking de hoogste dichtheid aan AI-startups in de EU.

AI-scale-ups genereren veel werkgelegenheid: over de afgelopen drie jaar bedroeg de groei van het personeel gemiddeld 33 procent, zeker vier keer hoger dan de werkgelegenheidsgroei in de IT-sector. Ook laten AI-bedrijven in Nederland meer genderdiversiteit zien dan het wereldwijde gemiddeld. De investeringen en de huidige successen in het startup-ecosysteem hebben een snelgroeiend AI-ecosysteem gecreëerd.

Echter, in deze zeer competitieve wereld is continu investeren en verder ontwikkelen nodig om relevant te blijven.

De meeste geldstromen gaan naar AI-ondernemingen in de VS, het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Frankrijk. Nederlandse AI-startups trekken minder kapitaal van buitenaf aan en halen dit vooral in kleinere rondes op.

Daarnaast stagneert het aantal exits in Nederland de afgelopen vijf jaar. In 2020 zijn het aantal verkopen, overnames en beursgangen van Nederlandse AI-bedrijven zelfs gedaald met zeven, na een groei van drie exits in 2015 naar 10 in 2018. Exits die wel plaatsvinden gebeuren relatief vroeg. Dit duidt aan dat het klimaat voor AI-startups in Nederland met lage financieringsbehoefte en aanhoudende systeem barrières oprichters ontmoedigen om door te gaan.

Verder is het Nederlands beleid rondom het aantrekken van talent uit het buitenland of medewerkersparticipatie ongunstig ten opzichte van andere Europese landen, waar onze strenge data soevereiniteit weer op Europees niveau beperkend is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond