Deel dit artikel
-

Nederland-ICT wil lagere vennootschapsbelasting

Brancheorganisatie Nederland-ICT wil dat Nederland de vennootschapsbelasting verlaagt om beter te kunnen concurreren met andere landen. Aanleiding is de verplaatsing van het hoofdkantoor van McAfee naar Ierland. Hoeveel ict-bedrijven er uit Nederland vertrekken vanwege het belastingtarief is echter niet duidelijk.

Eind vorige week maakte het Amerikaanse McAfee, actief met beveiligingssoftware, bekend dat het een groot deel van zijn Europese kantoor vanuit Nederland naar Ierland verplaatst. Het noemde als reden de lagere winstbelasting in Ierland, van 12 procent, tegenover 34,5 procent in Nederland. Als gevolg van de verhuizing zouden in Nederland 81 banen komen te vervallen.

Nederland-ICT meldt dat het zo snel mogelijk met de overheid wil overleggen over “een concurrerend tarief” voor winstbelasting. Het heeft een brief hierover gestuurd aan staatssecretaris Joop Wijn van Financiën. “We zien dat Nederland daalt op rangschikkingen van concurrentiekracht.” Staatssecretaris Wijn heeft al eerder een toezegging gedaan om de winstbelasting aan te passen. Eerder dit jaar meldde hij in het Financieele Dagblad dat hij het tarief wil verlagen van 34,5 naar 29 procent. De verwachting is echter dat er voor 2007 niets zal veranderen, aangezien een aanpassing een wetswijziging vereist en grote effecten heeft op de begrotingspolitiek.

Directielid Bernd Taselaar van Nederland-ICT zegt niet te kunnen aangeven welk belastingtarief Nederland dan wel concurrerend zal maken. “Het huidige belastingtarief levert in elk geval geen concurrentievoordeel op.”Nederland zit met het tarief voor winstbelasting overigens op het Europees gemiddelde, landen als Duitsland, België en Frankrijk zitten daar met hun belastingtarief nog boven.

“Het gaat er niet om dat we naar hetzelfde percentage van Ierland willen. Landen met lagere winstbelasting kunnen niet per definitie beter concurreren. Vaak zijn in dergelijke landen andere vestigingsvoorwaarden minder aantrekkelijk. Bedrijven kijken ook naar die voorwaarden.” Het gaat hier onder meer om beschikbaar personeel, bereikbaarheid, kosten kantoorruimte. Over dit gehele pakket waarmee Nederland als vestigingsplaats wil concurreren, wil brancheorganisatie Nederland-ICT met Wijn in gesprek.

In hoeverre er sprake is van een ‘uittocht’ van ict-bedrijven uit Nederland is echter maar de vraag. “We hebben geen cijfers beschikbaar over het aantal ict-bedrijven dat is vertrokken”, zegt Taselaar. Het ministerie van Economische Zaken zegt dat er vorig jaar een instroom was van 104 buitenlandse bedrijven, over alle sectoren.

Een woordvoerster van EZ zegt dat het ministerie nog een “exit-gesprek” voert met McAfee. Met een aantal bedrijven die hebben aangegeven uit Nederland te willen vertrekken wordt een dergelijk gesprek gehouden. “We proberen dan te achterhalen wat de oorzaken van het vertrek zijn. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om problemen met het indienen van een subsidieaanvraag dan kunnen we hen nog hulp aanbieden. Maar het is niet zo dat we bijvoorbeeld McAfee tegemoet kunnen komen op het gebied van winstbelasting. Dan zouden we dat met alle bedrijven moeten doen.” Een dergelijk gesprek brengt bedrijven meestal niet op andere gedachten, aldus de woordvoerster. “De meesten vertrekken toch.” De informatie uit de gesprekken wordt gebruikt om de vestigingsvoorwaarden te verbeteren.

Deel dit bericht

1 Reacties

Jules Voorhof

Het betalen van belasting is vooral vervelend voor de eigenaars van de onderneming. Bedrijven die zich op de Nederlandse markt richten zullen altijd beter af zijn met een Nederlandse vestiging, alleen zo behouden ze feeling met de doelgroep, en dat is lastig als je ergens in Ierland zit. Er zijn natuurlijk uitzonderingen voor wereldwijde merken zoals google.com. Zoals ik al aangaf is het vooral voor de eigenaren van belang om te verhuizen omdat ze zo sneller hun zakken kunnen vullen, daar is overigens niets mee. In dat geval is het altijd mogelijk om een of meerdere bedrijven in het buitenland op te zetten die de winst van de Nederlandse BV afromen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond