Deel dit artikel
-

Nederland met iPad 2 naar 750.000 tablets in 2011

Vandaag komt in Nederland de iPad 2 op de markt. Dat zal aantoonbaar een impuls geven aan de tablet-markt als geheel, stelt marktonderzoeker GfK. Eind 2011 zullen er in Nederland zo’n 750.000 nieuwe tablet computers in omloop zijn.

Gezien de immense vraag in Amerika was het nog even onzeker of Apple inderdaad op 25 maart de verkoop van zijn iPad 2 buiten Amerika kon beginnen. Vandaag ligt het apparaat in Nederland en nog twee dozijn andere landen in de schappen.

Hoeveel Nederlanders morgen voor de deur van de fysieke en digitale Apple-winkels staan is niet bekend. Maar het staat vast dat de introductie van de nieuwe platte aanraakcomputer veel los zal maken op de elektronicamarkt.

Laurens van den Oever, commercieel directeur van GfK Retail and Technology, liet op Emerce eRetail zien hoe groot Apples rol op de Nederlandse markt is. “Over afgelopen december hebben we de retailverkopen over de volle breedte tegen elkaar afgezet. De vraag was: wat doet de index in december wanneer we wel en niet alle Apple-producten meerekenen. Wat blijkt? Dan is er een indexverschil van wel tien punten in de min.”

Eind 2010 waren er volgens de marktonderzoeker 250.000 tablet computers in omloop in Nederland. Van den Oever verwacht dat er eind 2011 drie keer meer tablets in omloop zullen zijn: 750.000. De introductie van een nieuw Apple-product trekt een heel segment vlot. Het rumoer rond deze productgroep geldt niet enkel voor de iPad maar ook voor tablets die op Android en andere besturingssystemen draaien.

Wie koopt er een tablet computer en wie heeft er al één? GfK deed een onderzoek onder 65.000 Nederlanders en deelde tijdens eRetail zijn bevindingen. Het blijken voornamelijk mannen die al een tablet hebben.

Van de tablet-lozen blijkt dat vooral de groep met een hoger inkomen nu de intentie heeft er een te gaan kopen. Hetzelfde geldt voor gezinnen met kleine kinderen. De inkomensgroepen uit het middel en lagere segement wijken in termen van bezit en intentie niet of negatief af, zo laat onderstaand overzicht zien (100 procent is gemiddelde):

Bovendien blijkt dat tablet computers als de iPad een snelle acceptatiecurve kennen dan bijna ieder ander modern apparaat. Zelfs in het zwartste scenario vinden tablets sneller hun weg in de samenleving dan netbooks, smartphones en TomTom-achtige apparaatjes.

Volgens deze vooruitblik zijn er eind 2013 rond de twee miljoen tablets in omloop.

Foto: bmiphone (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Steve

Ik denk dat ik nog maar even wacht op de iPad 3 – http://blog.mindbus.nl/de-uitgelekte-nieuwe-features-van-de-ipad-3/

julesj

Of – zoals Gruber (http://daringfireball.net/linked/2011/04/04/reuters-ft-app-store) terecht stelt – het FT wil niet dat haar abonnees controle gaat hebben over hun privacy instellingen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond