Deel dit artikel
-

Nederland kandidaat voor NATO Investment Fund

Nederland zou een van de kandidaten zijn om het een nieuw miljardenfonds van de NAVO te huisvesteren. Het fonds moet investeren in jonge techbedrijven en relevante venture capitalists.

Het Financieele Dagblad meldt vanochtend dat Nederland in de race is voor de hoofdzetel van het NATO Investment Fund. De beslissing zou vandaag al kunnen vallen.

De oprichting van het fonds werd in 2021 afgetikt en in de zomer van 2022 aangekondigd.

De lidstaten zijn geïnteresseerd in nieuwe technologie die ook geschikt is voor militaire toepassingen. De NAVO benoemt domeinen als: artificial intelligence, bigdataverwerking, kwantumtechnologie, autonome systemen, biotechnologie, human enhancement en nieuwe materialen, energie, aandrijving en ruimtevaart. Het doel: de ontwikkeling en aanpassing van – wat in ronkend jargon heet – ‘dual use emerging technologies’ voor bedrijfskritische beveiligings en verdedigingsuitdagening.

De enige NAVO-lidstaat die niet meedoet aan het fonds, zo weet het FD, is Amerika.

Durfinvesteerders staken vorig jaar 780 miljoen euro in start-ups en scale-ups die nieuwe technologie leveren aan legers en ruimtevaart. De toegenomen interesse van de venture capital-sector voor dit soort techstarters hangt direct samen met de oorlog in de Oekraïne en het toegenomen veiligheidsbesef in de Europese regio.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond