Deel dit artikel
-

Nederland krijgt een app voor identiteitsbewijs

De TU Delft ontwerpt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken een systeem dat identiteitsbewijzen onderbrengt in een mobiele app. Dat omvat onder meer een digitale variant van paspoorten maar kan ook data uit chipkaarten bevatten.

Het kan nog jaren duren voordat Nederland de app massaal op zijn telefoon installeert. Eerst moet het systeem worden ontworpen en daarna moet de app worden gebouwd. Dat laatste gebeurt volgens een aanbesteding, beschrijft Het Financieele Dagblad. De krant tekent het nieuws rondom het identiteitsbewijs van de toekomst op.

De ontwikkeling van het ID-systeem wordt geleid door Johan Pouwelse van de TU Delft. Hij heeft grondige, jarenlange expertise op het gebied van gedistribueerde digitale systemen zoals p2p en blockchain. Veiligheid speelt daarbij, net als nu bij het nieuwe paspoort, een centrale rol.

Aanstaande woensdag vindt de lancering plaats van Digicampus. Daar, in Delft, kunnen gemeenten en bedrijven na de zomervakantie gaan experimenteren met de nieuwe mobiele portefeuille. Dat kunnen integraties van OV-chipkaarten zijn, maar net zo goed officiële verklaringen en documenten van hoge en lagere overheden.

Wanneer de app officieel uitkomt, is nog niet bekend. Men spreekt in ieder geval over jaren.

Foto: TD Photography NL (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond