Deel dit artikel
-

‘Nederland loopt achter met cloud’

Nederland loopt achter ten opzichte van andere Europese landen als het gaat om de mate waarin zij hun IT-infrastructuur in de cloud onderbrengen. Dat blijkt uit onderzoek van IDG Connect onder 625 IT-beslissers van grote ondernemingen in elf Europese landen.

Slechts 3 procent van de grote Nederlandse ondernemingen heeft zijn infrastructuur volledig in de cloud ondergebracht (IaaS), terwijl 37 procent op een hybride model vertrouwt, waarbij een deel van de infrastructuur in het eigen datacenter staat en een deel in de cloud draait.

Dit betekent dat 60 procent van de Nederlandse bedrijven zijn infrastructuur nog volledig in een traditionele serverruimte of datacenter heeft staan. Dit laatste percentage ligt duidelijk hoger dan het gemiddelde van Europa (50 procent).

Nederlandse bedrijven die hun zogenoemde workloads nog in het eigen datacenter draaien, geven hiervoor als belangrijkste reden dat zij op die manier data privacy en informatiebeveiliging beter kunnen waarborgen. Een ander deel geeft aan nog niet klaar te zijn voor een ingrijpende IT-transformatie.

Een kleine 64 procent van de Nederlandse bedrijven noemt de veiligheid van de verbinding met publieke cloud-platformen als belangrijkste punt van zorg. Dat is niet vreemd, aangezien 73 procent gebruikt maakt van het reguliere internet om een verbinding met de cloud te maken. 17 procent maakt gebruik van een WAN-verbinding en nog maar 10 procent maakt gebruik van een beveiligde private verbinding.

De verwachting is echter dat de achterstand die Nederland nu nog heeft als het gaat om cloudadoptie in de komende jaren zal omslaan in een voorsprong door de versnelde transitie naar het hybride model. 88 procent van de Nederlandse respondenten geeft namelijk aan dat zij verwachten in 2016 een hybride IT-model te hanteren.

In ogenschouw genomen dat oplossingen als Windows Azure ExpressRoute en AWS Direct Connect steeds meer worden aangeboden in de onafhankelijke datacenters en dit een groot deel van de bezwaren rondom data privacy wegneemt, zal dit de adoptie van de cloud volgens de onderzoekers verder versnellen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond