Deel dit artikel
-

‘Nederland maakt zich zorgen over privacy’

Bescherming van de privacy is een breed gedeelde zorg. Maar liefst 94 procent van de Nederlands maakt zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs veel of zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet doen in het kader van de Dag van de Privacy.

Er zijn vooral zorgen over misbruik van (een kopie van) het identiteitsbewijs, organisaties die hun online zoekgedrag volgen en hen volgen via het wifi-signaal van hun mobiele telefoon.

Slechts 12 procent zegt wel eens gebruik te hebben gemaakt van een privacyrecht. Mensen weten volgens de toezichthouder niet hoe ze dat moeten doen, vinden het gedoe of niet belangrijk genoeg. Het recht op dataportabiliteit en het recht op een menselijke blik bij geautomatiseerde besluiten zijn de minst bekende rechten.

Gevraagd wat mensen doen als hun rechten worden geschonden, zegt 62 procent eerst contact op te nemen met de organisaties, 59 procent van de ondervraagden zegt een klacht in te dienen bij de AP.

Adviezen AP

Zorg dat apps, games en websites niet zomaar bij je informatie kunnen; je kunt al veel persoonsgegevens beschermen door de juiste instellingen te gebruiken.
Pas je privacy-instellingen op je telefoon aan, zoals locatiegegevens. Wees je ervan bewust dat het een keuze is om deze gegevens te delen.
Wees je bewust van je digitale voetspoor. Alles wat je op internet doet, beïnvloedt de informatie die je krijgt.
Maak gebruik van je privacyrechten. Je hebt in veel gevallen bijvoorbeeld het recht om gegevens in te zien, te laten wijzigen of zelfs volledig te laten wissen.
Kom je er met de organisatie niet uit? Dan kun je een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond