Deel dit artikel
-

Nederland wil maatregelen tegen misleiding bij kortingen door adviesprijzen

Vanaf 1 januari 2023 mag een verkoper niet meer een korte periode de prijs van een product verhogen, de prijs daarna verlagen en dan deze ‘van-voor’-prijs vervolgens presenteren als een aanbieding of een aanzienlijke korting.

Ondanks deze aanscherping hebben consumenten – zeker nu in de aanloop naar de feestdagen – nog steeds te maken met misleidende kortingen. De nieuwe regels worden volgens de toezichthouder ACM helaas niet voldoende nageleefd. Daarnaast verwijzen verkopers bij aanbiedingen vaak naar een adviesprijs in plaats van naar de originele verkoopprijs van het product.

Daarom pleit minister Adriaansens voor een nieuwe EU-regel. Die moet bedrijven het niet langer toestaan om bij kortingsacties de door fabrikanten voorgestelde adviesprijzen te vermelden, als verkopers die niet daadwerkelijk gebruiken. Het gebruik van volledig verzonnen adviesprijzen is al wel wettelijk verboden.

Ook wil Nederland dat de EU het mogelijk maakt dat een lidstaat deurverkoop en/of telemarketing kan verbieden.

Bij de zogenoemde Consumer Dialogue spraken de Europese Commissie, minister Adriaansens en consumentenbelangenorganisaties vandaag in Den Haag over het huidige en toekomstige EU-consumentenbeleid. De voorstellen van de minister richten zich naast de misleidingaanpak op het stimuleren van duurzame producten door langere wettelijke garantietermijnen, op het niet-meer toestaan van virtuele schatkistjes (‘loot boxes’) in games en op het voorkomen van een overschot aan informatie voor consumenten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond