Deel dit artikel
-

Nederland negeert vuurwerkverbod dankzij levendige handel via sociale media

Het vele vuurwerk dat vannacht is afgeschoten, waartegen nauwelijks werd opgetreden, is grotendeels aangeboden via Instagram, Telegram en WhatsApp.

Het OM waarschuwde vorige maand al dat de handel in illegaal vuurwerk steeds meer op drugshandel begint te lijken. Deals worden gesloten via versleutelde telefoons en enkele grote spelers zorgen voor de invoer van tienduizenden kilo’s zwaar knalvuurwerk uit Duitsland, België en andere landen. Handelaren maken gebruik van smokkelroutes en contacten uit de drugshandel.

Het vuurwerk wordt uiteraard niet volgens de voorgeschreven regels opgeslagen met alle gevolgen van dien. Zwaar illegaal vuurwerk veroorzaakte gisteren veel schade aan een pand in Alphen aan den Rijn. Bij de ontploffing raakte één persoon zwaar gewond.

De illegale handel via sociale media dateert al van voor het verbod op zwaar vuurwerk. In Telegram bestonden in het verleden al tientallen vuurwerkgroepen. Het vuurwerk wordt uiteraard niet aan huis bezorgd, maar vanuit de achterbak van de auto geleverd.

De overlast hield dit jaar minder lang aan omdat het vuurwerk niet via de officiële handel kon worden aangeschaft. Mogelijk hebben illegale handelaren daar dankbaar gebruik van gemaakt door hun prijzen te verhogen.

Foto politie

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond