Deel dit artikel
-

‘Nederland te klein voor Skoeps’

Van directeur bij het gestaakte Skoeps.nl naar coo bij Lost Boys.

Marcel Houtman (36)

Was: directeur Skoeps.nl.
Is: chief operating officer van Lost Boys.

Bron foto: Ilya van Marle

Het stopzetten van Skoeps viel naadloos samen met jouw start bij Lost Boys. Je wist dus al langer dat Skoeps kopje onder ging?

“Rond april kreeg ik door dat er twijfel was. In mijn gesprekken met de beide aandeelhouders Talpa en PCM kwam naar voren dat er moest worden ingegrepen als de inkomsten niet substantieel omhoog zouden gaan. Het was een kwestie van een derde aandeelhouder vinden of ermee stoppen. Die maand is er met verschillende partijen gesproken, maar op 29 april ketste ook het laatste gesprek af. Dat was een definitief signaal. We hebben toen direct de medewerkers en skoepers geïnformeerd dat we op 5 mei de stekker eruit zouden trekken.”

Met Lost Boys was je toen vast allang rond?

“Ik wist een maandje van tevoren dat ik daar zou gaan werken, maar dat hebben we bewust stil gehouden totdat bij Skoeps de kogel door de kerk was. Ik heb vroeger natuurlijk al 4,5 jaar in diverse functies bij Lost Boys gewerkt, dus had ik nog steeds contact met mensen daar. Toen deze kans langskwam, heb ik hem meteen gegrepen.”

Toch stond je juist in de week van je overstap pontificaal in de media als ‘de man van Skoeps’. Was dat niet gek?

“De media-aandacht was echt verbazingwekkend, veel meer dan verwacht. Dat weblogs als Marketingfacts erop zouden springen, hadden we wel verwacht, maar niet dat een krant als NRC Handelsblad er zo groot mee uit zou pakken. Misschien kreeg het wel die aandacht van de traditionele, serieuze media omdat het stopte.”

De ‘oude’ media vonden het eigenlijk wel geruststellend, bedoel je?

“Daar lijkt het inderdaad op. Ik kreeg ook voortdurend de vraag of dit het einde van de burgerjournalistiek inluidde. Dat vind ik onzin, want het is er gewoon. Kijk naar de reacties onder artikelen op Telegraaf.nl en Geenstijl, of de interactieve sectie ‘Meedoen’ op Dag.nl. De vraag is niet zozeer of het er is, maar of je het rendabel kunt maken. Misschien is Nederland wel te klein voor sites als Skoeps. Alternatief is dat je het koppelt aan een nieuwssite. CNN doet dat bijvoorbeeld met iReport. Dan voegt zo’n ooggetuigenverslag iets toe aan de berichtgeving.”

Wat heb je aan je Skoeps-ervaring bij Lost Boys: ga je dit soort projecten toepassen bij klanten?

“Daarvoor ben ik niet binnengehaald. Ik zie Lost Boys niet als een bedrijf dat een dergelijk nieuwsplatform zelf exploiteert. De meerwaarde is dat ik zelf als exploitant/uitgever heb gewerkt en klanten dus mede op basis van eigen ervaring kan adviseren. Vaak hebben adviseurs niet zelf die ervaring.”

Lost Boys stond eind vorig jaar zwaar in het rood en ook het eerste kwartaal viel tegen. Is dit dan eigenlijk wel een slimme overstap?

“Het gaat inderdaad niet super. De resultaten in het eerste kwartaal van 2008 waren het gevolg van een slechte performance in het laatste kwartaal van 2007. In die zin kwam het niet als verrassing. Toch geloof ik in dit bedrijf en in de mensen die er nu zitten. De hele directie is vernieuwd. Voor de volgende kwartalen zijn de prognoses goed. De order-intake ziet er alweer veel beter uit en het is aan mij om te managen dat er snel wordt geleverd en mensen meteen weer aan een nieuwe klus kunnen beginnen. Daar ga ik me nadrukkelijk mee bemoeien, niet vanuit een ivoren toren, maar heel erg hands on. Ik ga lekker met mijn poten in de modder staan.”

Deel dit bericht

2 Reacties

Olivier

Ilya van Marle is een Nederlandse topfotograaf en ik kan mij niet voorstellen dat hij deze foto zo heeft afgeleverd. Het is zwaar gecomprimeerd en lijkt ook nog eens uitgesneden. Denk dat mijnheer Houtman, als hij de keuze had, dan maar geen foto erbij had laten plaatsen.

Jeroen Mirck

@Olivier: Je hebt helemaal gelijk. Ilya van Marle heeft Marcel Houtman voor de papieren Emerce fraai vastgelegd. Die foto hebben we ook groot afgedrukt in print. Bij het croppen van het beeld voor online publicatie ging iets mis. Dat hebben we inmiddels aangepast. We hopen dat het resultaat nu meer eer doet aan het werk van Van Marle. Voor wie de foto in optima forma wil zien: lees de papieren Emerce!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond