Deel dit artikel
-

Nederland tekent ACTA voorlopig niet

Nederland zal het anti-piraterijverdrag ACTA voorlopig niet tekenen. De Tweede Kamer nam vanmiddag hierover een motie aan van GroenLinks. Men wil eerst zekerheid dat verdrag niet in strijd is met grondrechten en andere Europese verdragen.

De motie was ingediend door GroenLinks en ondertekend door D66, PvdA en SP. De PVV, de Partij van de Dieren en de ChristenUnie stemden eveneens voor.

Nederland volgt het voorbeeld van enkele andere Europese landen. Polen, Tsjechië en Slowakije hadden al wel getekend, maar hebben afgezien van behandeling in het parlement. Ook Duitsland heeft de ratificatie opgeschort.

In juni moet het Europees Parlement ook nog over het omstreden handelsverdrag stemmen. Dat gebeurt in juni.

Het verzet tegen ACTA is de laatste weken gegroeid. In diverse landen vonden demonstraties plaats. Europarlementariër Marietje Schaake (D66) riep alle Europeanen op om invloed uit te oefenen op de eigen vertegenwoordigers in het Europees Parlement.

De voorzitter van het Europees parlement heeft zich ook kritisch uitgelaten over ACTA, omdat het verdrag niet zou voorzien in een juiste balans tussen de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten enerzijds, en de informatievrijheid en privacy van individuele internetgebruikers anderzijds.

Deel dit bericht

2 Reacties

Andre

Ik vraag me af hoe ze dan met advertentiewebsites zoals bijvoorbeeld http://www.sellgo.nl omgaan.
Dat zijn re sellers vallen die er ook onder?
En wat als ze de server verplaatsen?

Julius Jooker

Deze motie NIET ondertekend door de Volkspartij voor Vrijheid en Demodinges? Hoeveel duidelijker moet het nog worden…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond