Deel dit artikel
-

Nederland voert PSD2-richtlijn in

Nederland voert als laatste EU-land de PSD2-richtlijn in. Het FD meldt dat morgen het bijbehorende loket bij De Nederlandsche Bank open gaat.

De Eerste en Tweede Kamer zijn vorig jaar akkoord gegaan met het wetsvoorstel. Vanochtend publiceerde de Staatscourant over de implementatie van de ‘Implementatiewet herziene richtlijn betaaldiensten’ en het ‘Implementatiebesluit herziene richtlijn betaaldiensten’, wat het officieel maakt.

Het FD weet dat belangstellende partijen vanaf morgen bij de DNB een vergunning kunnen aanvragen. Onder PSD2 worden twee nieuwe betaaldiensten geïntroduceerd, schrijft DNB. Dat zijn: “initiatie van (internet)betalingen (betaalinitiatiedienstverlening) en verschaffing van geconsolideerde informatie over (online) betaalrekeningen (rekeninginformatiedienstverlening). PSD2 verplicht banken om deze nieuwe dienstverleners, op basis van toestemming van hun klant, toegang te geven tot de betaalrekeningen van die klanten.”

Concrete gevolgen van de herziene wet kunnen, bijvoorbeeld, zijn dat partijen als Google, Amazon en Alipay onder eigen label financiële diensten gaan aanbieden.

PSD2 is een Europese Richtlijn die meer concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer mogelijk maakt. Hierdoor krijgen consumenten meer keuze in hoe zij kunnen betalen aan de kassa en online. Ook krijgen nieuwe toetreders een kans om betaaldiensten aan consumenten aan te bieden.

De ACM gaat op een beperkt deel van de PSD2 toezicht houden.

Foto: steve (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

peter

De overheid de grootste mond vol over privacy, maar dan vervolgens wel akkoord gaan met de psd2 richtijn. man man man die hebben toch allemaal boter op hun voorhoofd.

Jochem Rebergen - UX Factor

De link naar de staatscourant geeft een 404.
Bijgaand: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2019-60.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond