Deel dit artikel
-

Nederland is weer minder tv gaan kijken

De Nederlander keek in 2017 gemiddeld 178 minuten per dag televisie. Dit is drie procent minder dan in 2016, weer een daling. Netflix-achtigen krijgen gemiddeld elf minuten dagelijkse kijktijd.

Dat is af te leiden uit de jaarcijfers die Stichting Kijkonderzoek, verantwoordelijk voor alle bereikmetingen, gisteren publiceerde (PDF). Het gaat hier enkel om tv-cijfers. De online statistieken worden volgende week gepubliceerd.

De algemene conclusie is dat Nederland minder live televisie gaat kijken. Internet heeft ervoor gezorgd dat omroepen geen exclusieve toegang meer hebben tot distributiekanalen voor video. Professioneel geproduceerde content vindt inmiddels via meerdere apps zijn weg naar het publiek. YouTube, Videoland en Netflix zijn slechts drie voorbeelden.

Zelf hebben de omroepen ook on demand-kanalen, zoals NLZiet en NPO Start. De jaarcijfers van SKO laten zien dat het percentage uitgesteld (kijken binnen zes dagen na de uitzending) steeg van 6,9 procent in 2016 naar 8,6 procent van de totale kijktijd. Een toename van 24 procent.

Netflix, Videoland en Ziggo Movies & Series krijgen in de berekening van SKO dagelijks elf minuten kijktijd per Nederlander toegedicht. Dat is een gemiddeld uitgesmeerd over alle Nederlanders van zes jaar en ouder.

YouTube vertelde eind oktober 2017 dat huishoudens dagelijks honderd miljoen uur video op het grote scherm kijken. Dat is zeventig procent meer dan een jaar geleden, een ander teken dat de druk op de traditionele tv-zenders aanzwelt.

De Publieke Omroepen zag het aandeel uitgesteld kijken in 2017 toenemen van 8,1 naar 10,1 procent. Bij RTL Nederland ging de teller van 6,8 naar 9,1 procent. De zenders van SBS scoorden op dit front het best: van 8,5 procent naar 10,9 procent van alle kijktijd.

Slechts drie programma’s werden in 2017 vaker achteraf via het grote tv-scherm in huis bekeken dan live:

De rapporteur van de kijkcijfers waagt zich niet aan voorspellingen voor het komende jaar.

Foto: DJ Ecal (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

ferdinandes

Dus Nederlanders kijken nog steeds gemiddeld -3 uur per dag per persoon- naar tv? Dus elke dag 3 uur? Ik ken echt niemand die meer dan een uur per dag haalt en dat vind ik al heel erg veel. Kan ook aan mij en mijn omgeving liggen, maar verwacht dat stichting kijk onderzoek en zenders zich onterecht relatief rijk rekenen of tv aanbieden voor de paar mensen die hun tv 24h per dag aan hebben staan.

Pim

Kijk RTL en SBS, hoeveel zenders hebben deze? En ze staan amper vermeld. Zo bar is het gesteld met de programma’s van deze commerciële zenders. Bedroevend.

Veel mensen zetten de TV aan als achtergrond. Echt geconcentreerd kijken doet bijna niemand meer, behalve naar Nieuws ofzo.

Herman

Dat de Nederlander minder tv is gaan kijken, zit hem ook in het soort programma. Het zijn continu herhalingen, leuke programma s bestaan niet meer. Ook het probleem bestaat dat van elk uur “60 minuut” dat daar 35 minuut reclame zendtijd van is. Voor velen dus geen tv meer maar bijvoorbeeld Netflix. Of tv aan op achtergrond.

J Van Duinen - thuis

Ze hebben TV kijken helemaal stuk gemaakt door die irritante reclame
reclame Oké maar waarom tussen de films door ??
En daar komt bij dat de film iedere keer worden herhaald.
Van mij mag je kijk en luistergeld terugkomen zijn wij van die reclame af HOOP IK en ieder geval een stuk minder .

Doug Demuro

Ik heb al 8 jaar geen televisie aansluiting meer. Het is alleen glasvezel, en pauw kijk ik digitaal terug.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond