Deel dit artikel
-

Nederland wereldwijd in de top 5 van grootste spambronnen

Bijna de helft van het wereldwijde mailverkeer bestond in het derde kwartaal van dit jaar uit spam. Dit is een lichte daling van 1,09 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Daarbij staat Nederland wereldwijd op plaats vijf (4,96 procent) als bron van de spam, zo meldt online beveiliger Kaspersky.

In totaal werden er in het derde kwartaal 35.958.888 stuks malware gedetecteerd door Kaspersky’s Mail Anti-Virus. Dat is 1,7 miljoen meer dan in het vorige kwartaal.

Daarbij waren de trojans van de Agensla-familie (9,74 procent) de meest wijdverspreide malware in spam. Deze trojans zijn ontworpen om inloggegevens van het apparaat van hun slachtoffer te stelen.

Op de tweede plaats staat de Badun-familie, die bestaat uit verschillende typen malware die vermomd zijn als elektronische documenten. Noon spyware (5,19 procent) staat op de derde plek. Deze familie omvat kwaadaardige softwareprogramma’s die wachtwoorden stelen van webbrowsers en toetsaanslagen opnemen op de computer van de gebruiker. Op plaats vier staat de Taskun-family, een kwaadaardig programma ontworpen om de activiteiten van de gebruiker digitaal te bespioneren, zoals toetsenbordinvoer onderscheppen, schermafbeeldingen maken, een lijst van activiteiten vastleggen, en meer.

Een nieuwe trend in spamberichten gericht op het stelen van bedrijfsgegevens dook op dit derde kwartaal. Cybercriminelen vroegen de ontvangers namelijk een betaling te verrichten, maar wanneer zij naar de website gaan om het betaalverzoek te bekijken, werd hen gevraagd de inloggegevens voor hun werkaccount in te voeren. Als ze hier gehoor aan gaven, kregen de cybercriminelen de inloggegevens van het account in handen.

Ook werden merknamen misbruikt door cybercriminelen om te dienen als lokaas tijdens phishing aanvallen. Wereldwijde internetportals (20,68 procent) worden daarbij het vaakst gebruikt, gevolgd door webwinkels (20,63 procent), banken (11,94 procent), betalingssystemen (7,78 procent) en sociale netwerken en blogs (6,24 procent).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond