Deel dit artikel
-

‘Nederlander Hendrik Lenstra uitvinder Bitcoin’

Deelnemers aan diverse Bitcoin internetfora speculeren dat wiskundige Hendrik Willem Lenstra, in 1998 onderscheiden met de Spinozaprijs, wel eens de man achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn. Nakamoto wordt gezien als de bedenker van de virtuele munt Bitcoin.

Al sinds 2008 wordt gespeculeerd over de uitvinder van de Bitcoin. Dat jaar publiceerde iemand onder de naam Satoshi Nakamoto een wetenschappelijk artikel over de Bitcoin, het antwoord op de graaicultuur van banken en overheden. Hij werkte intensief mee aan de verdere ontwikkeling van de codes, maar trok zich in 2011 terug.

Het verhaal gaat dat de uitvinder één miljoen bitcoins in zijn bezit heeft ter waarde van zeshonderd miljoen dollar. Sommigen menen dat ‘Nakamoto’ om die reden geen aandacht wil.

Een van de weinigen die ooit met Nakamoto hebben samengewerkt en met hem correspondeerden was wetenschapper Gavin Andresen. Maar ook die heeft de uitvinder nooit gezien of gesproken. Sterker nog: het contact met de uitvinder was van meet af aan ‘ontwijkend’.

In maart van dit jaar meende Newsweek de uitvinder te hebben ontmaskerd. Een 64-jarige Amerikaanse Japanner wiens echte naam ook  Satoshi Nakamoto luidde, ontkende echter in alle toonaarden. Uit het verhaal bleek dat de verslaggever louter was afgegaan op de naam, vanuit de veronderstelling dat er geen reden was om een pseudoniem te gebruiken.

In april meende een groep taalkundigen van Aston University in Birmingham dat hoogleraar Nick Szabo schuilgaat achter het pseudoniem . Zij baseren zich op het taalgebruik. Veertig studenten van het Aston University Centre for Forensic Linguistics hebben het taalgebruik van Nakamoto geanalyseerd en vergeleken met publicaties van Szabo. Beiden gebruiken dezelfde uitdrukkingen, en ook de interpunctie komt verrassend overeen.

Het probleem is dat de speurders te weinig houvast hebben. Sommigen veronderstellen bijvoorbeeld dat Nakamoto ook degene die is reeds in 2002 een bericht plaatste in een Usenet nieuwsgroep waarin Bitcoin al min of meer werd omschreven. Het gebruikte IP-adres verwijst naar XS4ALL.

Dat IP-adres zegt natuurlijk niets over de gebruiker, maar de naam van Lenstra wordt genoemd omdat hij de ontdekker is van elliptic curve cryptography, een toepassing van tot voor kort zuivere wiskunde en belangrijk onderdeel van Bitcoin.

Lenstra promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam in 1977 en werd daar hoogleraar in 1978. In 1987 werd hij benoemd aan de Universiteit van Californië te Berkeley. Van 1998 tot 2003 verdeelde hij zijn tijd tussen Berkeley en de Universiteit Leiden. Sinds 2003 is hij voltijds hoogleraar te Leiden.

Lenstra reageerde niet op e-mails van Emerce.

Deel dit bericht

3 Reacties

Orlando Praag

Dat zou wel eens kunnen kloppen. Eind jaren ’90- begin ’00 was er een partij in Amsterdam bezig met een voorloper van Bitcoin. De tijd was toen nog niet rijp, dat is nu wel anders gesteld. :)Ik kan me echter ook voorstellen dat hij zich distantieert van de huidige Bitcoin vorm. Laat hem lekker met rust, god weet wat er nog meer uit zijn pen zal vloeien.

Pol vd Meer

Het maakt niet uit wie hierachter zit, wat heb je eraan!? Zij dienen zich vanzelf aan wanneer de kust veilig is en wanneer zij daar zelf voor kiezen, anders hadden zij zich allang openbaar vertoond. Kortom, we zouden deze “Robin Hood” juist in bescherming moeten nemen. No manhunt please! Deze verantwoordelijkheid dienen wij als gebruiker ook ter harte te nemen en volledig te begrijpen. When the time is right. Just have patience! Bitcoin is een geweldige vinding! Laten we ons liever richten op de verdere groei ervan.

Jan

Er zal wel een goede reden voor zijn waarom deze man zich nooit bekend heeft gemaakt. Respecteer dat lekker.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond