Deel dit artikel
-

Nederlander kaapt domeinnaam Vietnamese Google (update)

Een jonge Nederlander in Vietnam heeft de domeinnaam gekaapt van ’s lands grootste zoekmachine Coc Coc. Die waren de domeinnaam met Unicodetekens vergeten.

De Vietnamezen besloten onlangs om een eigen zoekmachine op te zetten als alternatief voor Google. Met geld van Russische investeerders werd omgerekend tien miljoen dollar in een hoofdkwartier in Hanoi gepompt, waar inmiddels driehonderd mensen werken. Voor verdere ontwikkeling is 100 miljoen dollar gereserveerd.

Google heeft geen lokaal kantoor en dus is er met Coc Coc, oftewel klop-klop, een geduchte concurrent opgestaan. Weliswaar werd de domeinnaam coccoc.com tijdig vastgelegd, maar de juiste Vietnamese spelling is Cốc Cốc.

De in Vietnam woonachtige Nederlander Pim Roes besloot daarom de domeinnaam met de Vietnamese Unicode-tekens cốccốc.com te registreren. Dat leverde hem in elk geval flink wat publiciteit op. In een interview met Vice suggereert Roes dat je met de juiste domeinnamen ‘miljoenen kan verdienen’.

Roes ontkent tegenover Emerce echter geld te willen verdienen als domeinkamer, zoals werd gesuggereerd in een interview met Vice. Volgens Roes heeft hij kort na de registratie contact gezocht met Cốc Cốc en aangeboden de domeinnaam gratis over te nemen. Daarop is eerst geen reactie gekomen, maar na de publiciteit wel, en het domein wordt alsnog overgedragen.

Eerder liet hij de domeinnaam The-informationist.com voor acht dollar laten registreren in de hoop dat die zou worden overgenomen. De overige vijftig sites die 2,5 miljoen bezoekers trekken zijn gebaseerd op ‘normale domeinnamen’. Zijn best bezochte websites zijn www.betekenis-definitie.nl en www.betekenis-babynamen.nl. “Ik heb babynamen websites in 40 verschillende talen, vandaar mijn interesse in Unicode domeinen.”

‘Ideeën die geld opbrengen zijn simpel, maar je moet er wel de eerste mee zijn’, zegt hij stellig in het interview met Vice. Tegen Emerce: “Ik verdien vooral geld met affiliate marketing en AdWords.”

 

Deel dit bericht

11 Reacties

Karel Kolb

Ik hoop toch echt dat mijn kinderen later hun geld verdienen met iets waar ze trots op kunnen zijn.

Bob

Waarom staat dit überhaupt op Emerce? Lekker belangrijk wat ene Pim in Vietnam aan het doen is!

mark

Leuk om te horen voor jou en je toekomstige kids Karel. Hoop ik ook voor ze. Paul bedankt voor je visie. Pim, jonge Nederlander in Vietnam, mooi verhaal man!

mark van werven

Lachen Pim, kun je wel stoppen met Engelse les geven :-). @Bob, dit is niet zomaar ene Pim, maar wel dé Pim

bram

Denk dat de russen wel zo hun methodes hebben om dit probleem op te lossen….

Quinten

@Karel meen je dit? Als hij vijftig sites heeft met 2,5 miljoen bezoekers per maand heeft zou ik best trots op mijn zoon zijn. Ook al verkrijgt hij dit op een in ‘jouw’ ogen vreemde manier.

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

Stuk genuanceerd naar aanleiding van reactie Pim.

Alifar

Duurt niet lang voordat ze het domeinnaam gaan claimen

Remko

Hij is gewoon slim en maakt handig gebruik van zijn kennis en ervaring. Niets mis mee om zo je geld te verdienen. En als je zoveel bezoekers weet te trekken naar affiliatesites dan heb je het goed voor elkaar! RESPECT

André Scholten

@Karel: helemaal met je eens. Maar tegenwoordig is geld verdienen op welke manier dan ook belangrijker dan integriteit en sociaal verantwoord ondernemen.

Prima als Pim zo zijn geld wil verdienen, ik zou me er niet prettig bij voelen.

Z.Eur

Pimmetje heeft ook weer zijn 15 minutes of fame gehad….Next!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond