Deel dit artikel
-

Nederlanders gebruiken sociale media minder vaak, maar Instagram blijft groeien

Nederlanders zijn minder sociale media gaan gebruiken. Het gemiddelde gebruik per dag is in 2019 gedaald tot onder de 80 minuten. Dit blijkt uit de tweede editie van de Smart Media Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 3600 Nederlanders.

Nederlanders spenderen volgens het onderzoek samen 1,1 miljard minuten per dag aan sociale media. WhatsApp (32 procent), Facebook (32 procent) en Instagram (8 procent) hebben hierin wederom het grootste aandeel.

Ten opzichte van 2017 is het totale aantal minuten echter flink gedaald. Toen bedroeg het totaal nog 1,2 miljard. Per gebruiker wordt per dag 79 minuten besteed aan sociale media. Dit is een daling van 4 minuten ten opzichte van 2017.

Wel zit er nog enige groei in Instagram. Het gemiddelde aantal minuten per dag voor Instagram is met 2 minuten gestegen, terwijl dit voor diensten zoals Facebook (min 5 minuten) en WhatsApp (min 4 minuten) juist is gedaald.

Ook wat betreft het aantal nieuwe gebruikers toont Instagram positievere cijfers dan alle andere sociale mediadiensten. Ten opzichte van 2017 zijn er meer dan 1 miljoen nieuwe gebruikers bij gekomen. Bijna één op de drie Nederlanders maakt inmiddels gebruik van Instagram.

Multiscope verwacht een verdere daling in het gebruik. Meer dan een kwart van de gebruikers van Facebook geeft aan de dienst over een jaar minder vaak (26 procent) of helemaal niet meer (3 procent) te gaan gebruiken. Nagenoeg dezelfde cijfers zien we bij Facebook Messenger (respectievelijk 23 en 5 procent). Ook voor diensten zoals Snapchat, Skype en Twitter zien we negatieve cijfers in toekomstig gebruik. Uitzonderingen op de regel zijn WhatsApp en Instagram. Voor deze twee diensten zijn er meer gebruikers die de dienst vaker gaan gebruiken dan gebruikers die ze minder vaak of helemaal niet meer gaan gebruiken.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reacties

bert

Wil je uit de klauwen van FB ontsnappen, dan moet je toch echt ook WA en Instagram wegdoen. Als je daarop zit heb je net zo goed een FB profiel, alleen is het dan een schaduwprofiel waar je weinig zelf aan kunt instellen en gegevens van kunt inzien.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond