Deel dit artikel
-

Nederlanders maken zich nauwelijks zorgen over digitale veiligheid op het werk

Drie kwart van werkend Nederland maakt zich weinig weinig zorgen over de digitale veiligheid in zijn of haar werksituatie. Dat blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek.

In de privésituatie zijn er meer zorgen over digitale veiligheid: 46 procent maakt zich hierover (enige tot grote) zorgen (pdf). De toegenomen aandacht voor cybergevaren in de media en in publiekscampagnes is daarvan mogelijk de oorzaak. Een derde van de mensen voelt zich thuis niet beschermd tegen een cyberaanval.

De mate van zorg voor de online veiligheid op het werk is gedaald van 27 procent in 2015 naar 21 procent in 2017. Onder de belangrijke beroepsgroep medewerkers in de vitale infrastructuur (medewerkers met een computer die zich bezighouden met vitale processen zoals drinkwatervoorziening, elektriciteit, betalingsverkeer tussen banken, etcetera) zijn er wel meer zorgen over digitale veiligheid: 16 procent maakt zich (zeer) veel zorgen, 39 procent enigszins zorgen.

Nederlanders denken vooral risico te lopen door e-mails met hyperlinks of met een besmette bijlage. Uit de cijfers blijkt dat mensen vaker thuis benaderd zijn met phishing mails op een privé-e-mailadres dan op een werk-e-mailadres. Hierdoor is waarschijnlijk het idee ontstaan dat er thuis meer is om je zorgen over te maken en minder in werksituaties.

Cybercriminaliteit vindt steeds vaker plaats buiten de meer traditionele vorm van een e-mail met een hyperlink of een besmette bijlage. Deze vormen staan echter nog niet op de radar van de gemiddelde Nederlander. De termen om deze gevaren aan te duiden zijn nog nauwelijks bekend en ook de situaties waarin deze zich voordoen worden niet als risicovol herkend.

In het eerst half jaar van 2017 was er veel media-aandacht voor incidenten met ransomware en dat is terug te zien in de cijfers. De bekendheid van dit fenomeen is fors toegenomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond