Deel dit artikel
-

Ook Nederlanders bij privacyzaak tegen Facebook

Ruim 12.000 Facebook gebruikers, onder wie inmiddels ook enkele honderden Nederlanders, hebben zich aangesloten bij de roemruchte rechtszaak van de Oostenrijkse privacyvoorvechter Max Schrems tegen het sociale netwerk.

Schrems verdenkt Facebook onder meer van de steun aan het Amerikaanse spionageprogramma Prism, spreekt van ‘onwettige gegevensuitwisseling’ met externe apps, het volgen van gebruikers via internetgedrag op basis van de like-knop en de ‘onwettige introductie’ van de interne zoekfunctie Graph Search. Facebook Europa, gevestigd in Ierland, dient zich te houden aan de Europese regelgeving met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens, zegt Schrems.

Schrems (26) is niet de eerste die Facebook voor het gerecht sleept om privacyredenen. Twee Amerikanen hebben het bedrijf ook al eens aangeklaagd omdat Facebook persoonlijke informatie deelde met derden. Wel is Schrems de eerste Europeaan die wilde weten welke informatie het sociale netwerk over hem had verzameld. Dat leverde een overzicht van 1222 kantjes op. Hij dwong het netwerk ook om hem niet langer zonder zijn toestemming in foto’s te ‘taggen’.

Schrems heeft de zaak aanhangig gemaakt in Oostenrijk, omdat hij vreest dat Ierse rechters te veel sympathie voor het bedrijf hebben. Facebook zorgt immers voor veel banen in dat land. Scherms zet hoog in: hij eist een schadevergoeding van 500 euro per gebruiker. Het bureau ROLAND ProzessFinanz betaalt de proceskosten, maar strijkt wel 20 procent van het toegekende schadebedrag op.

De vele aanmeldingen via de site fbclaim overtreffen de verwachtingen, zo zeggen de initiatiefnemers. Ruim vijftig procent betreft Duitstalige gebruikers, daarna volgt een ‘groot aantal meldingen’ uit Nederland, Finland en Engeland. Tegen BNR Radio noemt Schrems een aantal van 650 Nederlanders.

Facebook moet binnen acht weken reageren. Schrems verwacht de inhoudelijke behandeling pas over enkele maanden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond