Deel dit artikel
-

Nederlanders willen social media-wachtwoorden niet afgeven in VS

Bijna zes op de tien Nederlandse reizigers is niet van plan de wachtwoorden van hun social media-accounts te geven wanneer daar bij de Amerikaanse grenscontrole om wordt gevraagd. Dit blijkt uit onderzoek van metazoekmachine Kayak, die stelt dat de voorgestelde maatregel het toerisme naar de VS negatief zal beïnvloeden.

In het kader van verscherpte anti-terrorismemaatregelen in de VS kunnen buitenlandse bezoekers in de toekomst worden gevraagd om de wachtwoorden van hun social media-accounts. Ook kan Immigration eisen telefooncontacten en financiële gegevens in te zien. De maatregel is nog niet van kracht, maar wordt serieus overwogen door de regering-Trump.

Uit onderzoek van KAYAK.nl blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (58 procent) weigert om wachtwoorden vrij te geven. Meer dan een kwart van de ondervraagden geeft aan deze informatie af te staan als het echt nodig is, maar zich er niet comfortabel bij te voelen. Daarnaast vindt 60 procent van de Nederlanders vindt de maatregel ‘een regelrechte inbreuk op hun privacy’.

Naast het afstaan van wachtwoorden kan het aangescherpte toelatingsbeleid ervoor zorgen dat Nederlanders persoonlijke informatie vrij moeten geven over bijvoorbeeld hun politieke voorkeur, seksuele geaardheid of levensovertuiging. Zesendertig procent van de Nederlanders zou dit weigeren.

Ruim driekwart van de Nederlanders geeft aan dat als de nieuwe maatregel inderdaad van kracht wordt, dit een barrière kan zijn om naar de VS te reizen. Het grootste deel hiervan (42 procent) zegt helemaal niet meer naar de VS te reizen wanneer de maatregel ingaat.

Op de vraag welke bedenkingen er zijn bij het overhandigen van social media-wachtwoorden geeft een derde van de Nederlanders aan bang te zijn dat iemand iets post via zijn of haar account. Zesendertig procent is bang dat er met zijn of haar account gerommeld wordt, zoals het verwijderen van vrienden of posts. De meeste zorgen hebben Nederlanders over bankgegevens of andere persoonlijke informatie die via social media-accounts te vinden zijn: 37 procent is bang dat iemand toegang krijgt tot deze privacygevoelige gegevens.

Foto: Carolina K. Smith MD / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond