Deel dit artikel
-

Nederlands ‘keurmerk’ jokt over AVG (update)

Een bedrijf uit het Nederlandse Leek benadert Belgische ondernemingen met regelrechte leugens over de AVG-wetgeving. Dat meldt de Belgische nieuwssite Datanews.

‘Als officieel keurmerk werken wij nauw samen met de nationale toezichthouder. Wij zijn verplicht om een melding te maken bij de autoriteit persoonsgegevens, indien u binnen een termijn van zeven dagen niet voldoet aan de richtlijnen,’ zo luidt de tekst gericht aan Vlaamse bedrijven.

De benaderde sites worden regelrecht gechanteerd: betaal 195 euro per jaar exclusief BTW of anders wordt de ‘overtreding’ gemeld.

De site van AVG Keurmerk maakt geen betrouwbare indruk. De werknemers lijken totaal verzonnen. De domeinnaam is eind mei voor een paar tientjes aangekocht via Tucows.

Op het adres in Leek is ook het Nederlands Domein Register gevestigd, dat in het verleden spookfacturen verstuurde en bedrijven wijsmaakte dat hun merknaam wordt misbruikt door derden.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens, de Nederlandse autoriteit voor gegevensbescherming, laat aan Datanews weten de site helemaal niet te kennen. ‘Er bestaat momenteel geen officieel AVG-keurmerk en de Gegevensbeschermingsautoriteit werkt met niemand samen voor het toezicht hierop.’

De toezichthouder waarschuwt inmiddels ook op zijn site in het algemeen voor bedrijven die zeggen dat ze een keurmerk kunnen afgeven waarmee organisaties aan kunnen tonen dat ze helemaal voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

AVG Keurmerk is intussen alweer uit de lucht.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond