Deel dit artikel
-

Nederlands kwartaalomzet e-commerce: 6,3 miljard

De Nederlandse consument gaf in het eerste kwartaal van dit jaar voor 6,3 miljard euro uit bij webwinkels. Steeds vaker gebeurt dat met de mobiele telefoon en zichtbaar minder op de desktop en laptop.

De nieuwe marktcijfers van Thuiswinkel.org verschenen zojuist en laten weinig verrassingen zien. De trend is duidelijk: e-commerce groeit nog steeds met dubbele cijfers onder de twintig procent en dat gebeurt steeds vaker per smartphone. Dertig procent van de consumenten kocht begin dit jaar wel eens iets via zijn telefoon waar dat vorig jaar 24 procent was.

Het opvallendst is de snelle groei in de rubriek food/near-food: +43%. Gemeten in absolute termen is het ‘van weinig naar ietsje meer’, maar het wel iets over de houding van de Nederlandse consument. Het is niet vreemd meer om eten, versboodschappen of ingrediënten via internet te kopen.

De twee andere snelste groeiers zijn speelgoed (+34%) en health & beauty (+23%). Met name die laatste categorie komt nu pas op gang omdat die branche de omslag naar het digitale kanaal maakt.

Directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org: “Voor heel 2018 wordt er een online omzet verwacht van ruim 26,3 miljard euro tegenover 22,5 miljard euro in 2017 (+17%).”

Hij rekent voor dat 26 procent van de consumentenbestedingen nu via internet verlopen. Het merendeel van de transacties wordt met iDEAL afgerekend, 23 procent met creditcard en zeventien procent via achteraf betalen en zeventien procent met Paypal. Dat zijn de belangrijkste betaalvormen.

De Nederlandse consument geeft per kwartaal gemiddeld 505,66 euro uit via telefoon en computer. Een gemiddelde transactie is 124,69 euro waard, maar in dat bedrag zitten ook uitgaven aan vakanties.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond