Deel dit artikel
-

Nederlandse anonieme zoekmachine slaat internationaal aan

De zoekmachines Ixquick en StartPage.com profiteren enorm van het zogeheten Snowden-effect. Omdat ze anoniem in gebruik zijn, worden ze nu al dagelijks voor vijf miljoen zoekopdrachten gebruikt.

“Hoeveel gebruikers we hebben? Geen idee. Waar ze vandaan komen? Ook geen idee.” Veel weet Alex van Eesteren van Ixquick en StartPage.com niet van zijn gebruikers. Opmerkelijk naar de huidige maatstaven. Een ‘killer feature’ als je het aan de gebruikers vraagt.

Afgelopen jaar verwerkten de zoekmachines 1,25 miljard zoekopdrachten. Gemiddeld vijf miljoen per dag. Dat aantal ligt nu al weer hoger. Ter vergelijking: de in de V.S. bejubelde anonieme zoekmachine DuckDuckGo handelde vorig jaar een miljard zoekopdrachten af.

Ixquick is een metazoekmachine die alle grote zoekers, op Google na, bevraagd. StartPage.com fungeert daarentegen als tussenpersoon tussen Google en de gebruiker. Daardoor krijgt Google nooit informatie over zijn eindgebruiker. Dat wordt in Zeist voorkomen.

Een belangrijke reden voor de groei in het gebruik zijn de privacyzorgen die in de V.S. zijn ontstaan na krantenpublicaties over materiaal dat de klokkenluider Edward Snowden over de NSA lekte. Van Eesteren merkt dat steeds meer personen en bedrijven op zoek gaan naar veiliger alternatieven. Die zijn in de V.S. per definitie niet voorhanden, omdat grootschalig af- en meeluisteren in de wet is geregeld. De Europese regels zijn strenger.

De Nederlandse zoekmachines kregen in 2008 een officieel stempel van Europa dat verklaart dat de privacy van de gebruikers optimaal wordt beschermd. Er wordt namelijk aantoonbaar niets bewaard. De hoogste privacybaas van Duitslands strengste deelstaat op het gebied van privacy zette persoonlijk zijn handtekening onder het Europrise-certificaat. Iedere zes maanden worden de systemen gecontroleerd en iedere twee jaar moet het certificeringsproces opnieuw worden doorlopen.

Geld verdient het Nederlandse bedrijven door gesponsorde zoekresultaten bij de organische te plaatsen. Er wordt winst gemaakt.

In de komende maanden brengen Van Eesteren en zijn team een nieuw product op de markt: StartMail. Dat is een maildienst die vanaf de grond is opgebouwd met veiligheid en privacy als primaire leidraden (PGP, TLS, encrypted vault, hosting in de EU, etc.). Vorige week ging de publieke beta live. De prijsstelling is nog niet bekend.

Foto: Keoni Cabral (cc)

Deel dit bericht

8 Reacties

Dion

Maar ze kunnen niet helemaal zonder ome Google, gezien de Google Ads op de pagina’s…

Rob Bogaers

Dan nog.. klinkt als een potentieel NL briljantje.Go on!

Daan Smit

Dit zal inderdaad wel eens heel succesvol kunnen worden, alhoewel het algoritme van de zoekmachine (nog) niet zo goed is als die van Google.

Consumenten worden zich er steeds bewuster van dat ze door alles en iedereen in de gaten gehouden worden en willen dat niet.

Er hoeven nog een paar vergelijkbare incidenten te gebeuren als dat van Snowden en de hele wereld belt via versleutelde telefoons, surft via versleutelbare browsers en zoekt via zoekmachines die je privacy in een hoog vaandel hebben.

De bedrijven die dit een paar jaar geleden hebben ingezien zullen binnen nu en 10 jaar grote wereldwijde spelers zijn.

Hans Moerbeek

Net geïnstalleerd volgens de handleiding van Startpage, maar werken doet het niet! Bovendien verschijnt er nu standaard een zoekpagina van Binq bij het opstarten van Safari. Jammer.

Robert Beens

Beste Hans,
Safari heeft jarenlang bewust de installatie van kleinere zoekmachines in haar browser geblokkeerd. Daar is recent een oplossing voor gevonden die goed werkt. De instructies hiervoor kun je vinden op: https://startpage.com/eng/download-startpage-plugin.html Deze instructies zullen binnenkort ook op de nederlandse site van Startpage.com staan.

NilsR

welke informatie van de gebruiker wordt via de Google advertenties op de site meegegeven aan Google (tijdens opvragen en na klikken van gebruiker)?

Robert Beens

Startpage en Ixquick slaan geen enkele persoonlijke informatie op en geven die ook niet door. Getoonde advertenties zijn dan ook niet persoonlijk, maar alleen gebaseerd op de ingetypte zoekopdracht en het taalgebied. Bij klikken op een zoekresultaat of advertentie is dat anders. Dan verlaat je de bescherming van Startpage en ga je naar die externe website.

Echelon

de voorgestelde websites hangen nog teveel aan Google.
Ik gebruik duckduckgo.com
Vooral het gebruik van slimme toevoeging zoals yt! voor youtube films of gi! voor Google Images maakt dit een echt handige zoekpagina.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond