Deel dit artikel
-

Nederlandse bedenker Bluetooth genomineerd voor uitvindersprijs

Jaap Haartsen, die ooit voor Ericsson het Bluetooth-protocol ontwikkelde, is genomineerd door het Europees Octrooibureau voor de Europese Uitvindersprijs.

Een internationale jury van vooraanstaande persoonlijkheden uit de industrie, de wetenschap, de politiek en de media koos uit bijna tweehonderd ingediende uitvinders en teams vijftien finalisten. Voor het eerst in de zeven jaar dat de EIA bestaat heeft Nederland meerdere genomineerden. De andere Nederlandse kandidaten zijn Mark van Loosdrecht, Merle Krista de Kreuk en Joseph Heijnen voor het het Nereda-proces voor de behandeling en zuivering van afvalwater met aërobe granulaire biomassa.

Haartsen is genomineerd in de categorie Industry voor de uitvinding van de Bluetooth-technologie, toen hij bij LM Ericsson Telephone werkte. De technologie wordt inmiddels toegepast in meer dan twee miljard apparaten over de hele wereld.

Haartsen deed zijn uitvinding toen hij de opdracht kreeg om naar oplossingen voor korte-afstands-radioverbindingen te zoeken om de toepassingsmogelijkheden van mobiele telefoons te vergroten. Omdat de nadruk op mobiele telefoons lag, kon hij zich zelfs na de ontwikkeling niet voorstellen dat zijn eigen uitvinding in de toekomst voor andere producten zou worden gebruikt, waaronder headsets, spelapparatuur, in de automobielindustrie en meer.

Sinds vorig jaar is Haartsen CTO van Tonalite, dat in Emmen is gevestigd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond