Deel dit artikel
-

Nederlandse bedrijven amper actief op Twitter

Vijf procent van de actieve twitteraars in Nederland chat met zakelijke motieven. De overgrote meerderheid van de Nederlanders twittert persoonlijk en is niet gelieerd aan een bedrijf.

Dat blijkt uit een Twitter-onderzoek van het Nederlandse bedrijf Twirus. Het bedrijf heeft, net als 50.000 andere ontwikkelaars, toegang tot een pijp waar alle Twitter-berichten ter wereld uit komen. Voor het onderzoek werd een Nederlandse selectie gemaakt.

Het blijkt dat er tussen de 1,5 en 2 miljoen Nederlanders een Twitter-account hebben. Echter, zo wordt nu duidelijk, slechts een handjevol van deze internetters gebruikt de Amerikaanse chatdienst wel eens.

In totaal staan 191.000 Nederlanders te boek als actieve twitteraars. In Twirus’ definitie stuurt een actieve gebruiker minimaal 5 berichten per maand. De verdeling man-vrouw is ongeveer fifty-fifty.

Vijf procent van actieve Nederlandse Twitter-groep, zo’n 10.000 gebruikers, gebruikt de chatdienst om zakelijke doeleinden.

Meer dan de helft van de gebruikers is jonger dan 30 jaar:

Het bedrijf Twirus onderzoekt via Twitters Firehose, de pijp met alle berichten, in welke landen welke onderwerpen op dit moment het meest worden besproken. Deze zogeheten trending topics kunnen zicht geven op wat er in een land leeft.

Twirus verzamelt de trending topics en slaat ook de gebruikersnamen op van de twitteraars die over deze populaire items praten. Deze werkwijze werd duidelijk toen oprichter Nico Schoonderwoerd afgelopen zaterdag bij een van de laatste uitzendingen van het 15 jaar oude Tros Radio Online toelichting op zijn onderzoek gaf (MP3).

Deel dit bericht

11 Reacties

Dennis

Wat zijn voorbeelden van bedrijven die twitter op goede wijze inzetten? Ook voorbeelden van corporate twitters?

Koos Koets

ING webcare vind ik zelf een goed voorbeeld: http://twitter.com/ingnl_webcare

Rene Schaap - ConnectingMedia

Toch wel een ander resultaat dan ik had verwacht!Vooral de zakelijke markt die in Nederland achterblijft. Wij houden sinds enige tijd diverse Twitter accounts bij voor onze bedrijven. We geven op Twitter aan waar we zoal mee bezig zijn of geven Re-Tweets van interresante berichten. We zien gewoon een stijging in nieuwe bezoekers aan onze websites wat kan resulteren in nieuwe opdrachtgevers of leads. Voor een door ons gepubliceerde iPhone applicatie hebben we voor 90% promotie gedaan via Socialmedia en dus ook Twitter met toch wel verassende uitkomsten.Twitter werkt gewoon waarvoor wij het hebben ingezet, en ik denk dat het voor andere bedrijven ook zal werken.

Dave Fransz

Veel bedrijven proberen zijn nu wel aan het proberen Twitter in te zetten in hun communicatiestrategie. Je bent een ezel als je het niet eens onderzoekt. Maar er zijn een aantal bedrijven die dit al goed doen. ING wordt al genoemd, maar ook KLM heeft een webcare team klaarstaan. Ik twijfel echter of de webcare teams 24 uur per dag actief zijn, wat als CS eigenlijk wel nodig is, zeker als vliegmaatschappij. Of zie ik dat nu verkeerd?

Olav Speets

Mijn ervaring is dat de NGO's in Nederland op Social Media gebied voorlopen op de commerci?le bedrijven. Oxfam Novib is daar een goed voorbeeld van. Zij hebben met de Groene Sint Campagnes ook laten zien wat de kracht van Social media kan zijn: door de campagne van 2009 hebben maar liefst zeven grote winkelketens aangekondigd dat al hun huismerk chocoladeletters in 2012 duurzaam geproduceerd zijn. http://www.groenesint.nl/  Maar ook bij de ANWB zijn we met meerdere accounts aanwezig op Twitter en dan niet eens vanuit webcare, maar om relevante informatie snel te kunnen delen. http://twitter.com/ANWBverkeer heeft natuurlijk de meest followers maar http://twitter.com/reizenmagazine is bezig met een snelle opmars. Wat er bij veel bedrijven echter nog wel eens vergeten wordt: Social Media kost tijd… In het opbouwen van followers/vrienden/forumleden maar vooral in de interactie met al die mensen. Want aanwezig zijn is niet genoeg, je moet actief zijn om je followers/vrienden/forumleden ook te houden.

Maurice Beerthuyzen

Wat me opvalt is dat de categorie 'mixed' zo laag is. Had de indruk dat veel twitteraars weliswaar niet namens, maar wel vaak over hun werk twitteren. Maar misschien ontleen ik die indruk ten onrechte aan de tweeps die ik volg.

Stefan

@ Dennis http://www.twitter.com/justeatnl iedere vrijdag voucher vrijdag en veel acties en werkt ook prima als communicatiekanaal. Momenteel zijn die erg goed bezig om socialmedia. Naast Justeat.nl vind ik persoonlijk http://twitter.com/veilingen het ook goed doen op Twitter, maar dan vooral als klantenservice. Er zijn inderdaad niet heel veel leuke initiatieven zoals Dell in Nederland. We gaan op zoek…

Philip Sekeris

Wij zijn een aanbieder van intern transportmiddelen en magazijninrichtingen (Jungheinrich Nederland BV), en zijn duidelijk in een B2B omgeving actief. Wij hebben ook onze eerste schreden gezet op Twitter en LI: http://twitter.com/Jungheinrich_NL

Lieke Witte

In mei maakte het Tijdschrift voor Marketing een top 10 van Nederlandse bedrijven op Twitter. De Postcode Loterij (mijn werkgever) staat daarin op 2. Wat mij betreft natuurlijk een goed voorbeeld van hoe het zou kunnen 😉   http://twitter.com/PostcodeLoterij  Meer bedrijven: http://www.marketingonline.nl/nieuws/bericht/nederlandse-adverteerders-vergeten-twitter/  

Dennis

Dank! Lieke wel vraagje. Postcodeloterij heeft 2700 volgers, maar volgt zelf ook 2700 andere twitteraars. Waarom doet de Postcodeloterij dat? Met andere woorden, is het verstandig zelf iedereen terug te volgen?GroetDennis

Lieke Witte

Voor het 'luisteren' wat er gezegd wordt op twitter is het niet noodzakelijk, maar door onze volgers terug te volgen kan je DM'en als dat nodig is. We krijgen regelmatig vragen over deelname en prijzen, dan is het prettig om niet alle gegevens in het openbaar met elkaar uit te wisselen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond