Deel dit artikel
-

Nederlandse boeken sneller beschikbaar via digitale bieb

Nederlandstalige e-books van Nederlandse uitgevers zijn voortaan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen een jaar beschikbaar voor bibliotheekleden. Dat hebben zeven partijen uit de boekenbranche vandaag afgesproken. Ook krijgen auteurs, vertalers en beeldmakers zekerheid over de betaling bij uitlening van hun e-book.

Door de afspraken komen er meer titels beschikbaar. Op dit moment telt de Online Bibliotheek 21.000 e-books, van de in totaal circa 35.000 titels. De verwachting is dat dit aantal groeit naar 27.000 e-books eind volgend jaar.

Auteurs, vertalers en beeldmakers worden voortaan per uitlening betaald. De opbrengst wordt op gelijke basis verdeeld tussen de uitgever en de auteur, vertaler of beeldmaker. Voor de uitvoering maakt minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) budget beschikbaar dat oploopt tot 3 miljoen euro in 2021.

De nieuwe afspraken in het convenant e-lending gelden vanaf 1 januari 2019 en zijn gemaakt tussen zeven partijen: het ministerie van OCW, de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Auteursbond, de Stichting Lira en de Stichting Pictori

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond