Deel dit artikel
-

Nederlandse consument geeft online 33 miljard uit in 2022

De e-commerceomzet daalde in 2022 wat de handel in fysieke producten betreft, maar steeg behoorlijk qua omzet uit digitale diensten. In totaal gaf de Nederlandse consument negen procent meer uit bij webwinkels en handelsplaatsen dan het jaar ervoor.

De stijging in bestedingen is opvallend, aangezien het aantal aankopen juist gedaald is met vijf procent naar 347 miljoen euro. Het gemiddeld online besteed bedrag per aankoop is daarmee toegenomen met vijftien procent.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland.

Wat de dienstenomzet betreft lijkt er sprake van een correctie na twee jaar waarin corona bijvoorbeeld de verkoop van reizen en tickets voor events tegenhield. Of 2022 een extra sterke reactie blijkt, sterk geladen is door inflatie of een fundamentele stap vooruit dat moet nog blijken.

“De krimp voor producten geldt voor alle categorieën, behalve voor food/nearfood (+3% t.o.v. 2021). Door een stijging in het aantal online kopende huishoudens en het besteed bedrag per online aankoop blijft deze categorie stabiel doorgroeien. Online boodschappen doen blijft populair in Nederland en dit zien we terug in de online aankopen en bestedingen voor deze categorie”, aldus Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org.

Twaalf procent van de totale retailbestedingen door de Nederlandse consument vindt plaats via een digitaal kanaal.

In 2022 is het aantal online aankopen dat met de smartphone is gedaan, gestegen van 29 naar 33 procent.

Zeventig procent van de online aankopen wordt afgerekend met iDEAL, hetzelfde percentage als in 2021. Afterpay/Riverty laat een daling in aantal gebruikers zien van 23 naar negentien procent.

Foto: Jessica Whimsical & Cartridgesave (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond