Deel dit artikel
-

Nederlandse delegatie naar Estland over ‘digital’

Een delegatie van ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de koning en staatssecretaris Raymond Knops zijn vandaag en morgen op een tweedaags werkbezoek in Estland. Ze willen leren van de geavanceerde digitale overheid en digitale dienstverlening.

Daarmee adresseren ze twee zaken waarmee Nederland er maar niet in slaagt om die op een hoger plan te tillen. IT- en digitaliseringsprojecten van de overheid zijn vaak langcyclisch en werken volgens het watervalmodel. In Estland hoopt de overheid van academici en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven te horen wat anders kan en hoe.

Estland, of eigenlijk e-Estonia, staat internationaal bekend als een voorloper op het gebied van digitale overheidszaken en burgerrelaties. Centraal daarin staat een systeem met de naam X-Road. De Nederlandse delegatie zal de term geregeld horen vallen. Dat is een modulaire database met informatie over ingezetenen.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Sinds een paar jaar profileert Estland zich internationaal ook sterker als land met een sterke digitale oriëntatie. De nation branding van de Baltische staat komt uit de koker van Peter Kentie, managing director van Eindhoven365 en voormalig manager marketing & media van PSV.

Na Estland reist de koning door naar Litouwen. Vrijdag bezoekt hij Kaunas, de tweede stad van Litouwen, met in zijn kielzog minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij ontmoet daar een aantal Nederlandse IT-bedrijven, onder wie GeoPhy, Meridia, Centric, Macaw, Hyarchis en Booking.com, die een deel van hun werk naar de Baltische staat hebben overgeheveld.

Foto: Rob Oo (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond