Deel dit artikel
-

Nederlandse gemeenten krijgen ‘antenneplicht’ voor 5G

Nederlandse gemeenten krijgen de plicht om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor supersnel internet in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten. Dat staat in een voorlopig wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waaruit het AD citeert.

Het gaat om antennes – ook wel small cells genoemd – die in bushokjes, lantaarnpalen en gebouwen worden geplaatst.

De antenneplicht is nodig om ‘toonaangevende diensten aan gebruikers te kunnen aanbieden’, zoals zelfrijdende auto’s. Nederland telt nu ruim 46.000 mobiele antennes. Daar komen er vanaf 2022 waarschijnlijk tienduizenden bij.

Een verzoek van GroenLinks om eerst onderzoek te doen naar mogelijke gezondheidsrisico’s van straling van de nieuw te plaatsen 5G-antennes is volgens staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) niet nodig.

Overigens laat 5G in Nederland nog wel even op zich wachten omdat eerst de frequenties moeten worden geveild. Dit najaar moet ook bekend worden of het Chinese techbedrijf Huawei de apparatuur mag leveren voor het 5G-netwerk in Nederland.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond