Deel dit artikel
-

Nederlandse initiatieven voor landelijke uitrol wifi

IBM, Intel en AT&T presenteerden eind vorige week plannen voor een landelijk dekkend wifi-netwerk in Amerika. Ook in Nederland streven wifi-initiatieven naar een landelijke dekking. De verschillen met het Amerikaanse Cometa-initiatief zijn echter groot.

Lokale internetbedrijven zoals BetuweNet, IT's Logic en HSDI storten zich enthousiast op wifi (802.11b en a). HSDI (Hoge Snelheids Draadloos Internet) is half augustus opgezet door BcB Network Services. Dit bureau voor netwerkbeheer en reparaties verhuisde van Eindhoven naar Ittervoort in Limburg. Daar was geen kabel of ADSL. Het project HSDI werd opgezet om de regio van een snelle internetverbinding te voorzien, maar inmiddels hebben de oprichters plannen voor een landelijk systeem.

Bij IT&#39 in Barneveld loopt een vergelijkbaar project. De internetdienstverlener gebruikt wifi-richtantennes met een bereik van maximaal zeven kilometer in een hoek van 90 tot 180 graden. "Het is niet de standaardapparatuur die je bij Dixon's koopt", zegt Anthony Potappel, bedrijfseconoom van IT's Logic. Gewone wifi-zendpunten halen amper honderd meter.

IT's Logic heeft twee masten operationeel in Barneveld en Bemmel. Veel dorpen rond Barneveld hebben geen kabel of ADSL. In dergelijke gebieden blijkt veel vraag naar snel internet via wifi. Toch installeert IT's Logic pas een zendpunt als 25 mensen in het gebied belangstelling hebben. "We willen er niet landelijk mee beginnen als we er niets aan kunnen verdienen", zegt Potappel. "Maar zolang we dit inschrijfmodel maar aanhouden is het voor ons rendabel."

De lokale projecten hebben weinig gemeen met het landelijke wifi-netwerk van Cometa. HSDI en IT's Logic gebruiken de 802.11-technologie voor overbrugging van de laatste mijl met draadloze point-to-point verbindingen. Voor internet thuis dus, niet voor een mobiele verbinding waar je overal onderweg op kunt inloggen. De draadloze internet-dienst van BetuweNet gebruikt dan ook geen wifi, maar een variant in dezelfde vrije 2,4 GHz band die gebruik maakt van 'frequency hopping'. Deze variant van Cirronet is geschikter voor veilige directe verbindingen en minder geschikt voor openbare hotspots.

Het Nederlandse project dat het meest lijkt op Cometa is van Hubhop . Dit Amsterdamse bedrijf moedigt particuliere wifi-gebruikers aan hun eigen accesspoint open te stellen, maar werkt ook aan een netwerk van eigen accesspoints. Hubhop heeft nu vijftien hotspots operationeel. Voor eind 2003 moeten dat er vijfhonderd tot duizend worden. Hubhop richt zich op congrescentra, bibliotheken, stations, restaurants en dergelijke. Vorige week sloten de Amsterdammers een contract met het Congrescentrum (NCC) in Den Haag.

Cometa is een joint venture van grote bedrijven. "Wij proberen het nu zelf te doen", geeft Hubhop's operationeel manager Ralph de Swart het verschil aan. "Maar we sluiten de mogelijkheid ook zoiets te doen niet uit. Je kunt sneller uitrollen met partners. Ik weet dat allerlei partijen deze markt zeer scherp in de gaten houden. Je kunt deze technologie met enorm veel industrieën complementair maken. Er staat van alles te gebeuren. Als de kansen zich voordoen zullen we ze zeker grijpen."

KPN lijkt geen kandidaat voor allianties. De moedertelco kijkt de kat uit de boom. Woordvoerder Bram Oudshoorn legt uit dat KPN niet staat te springen om te investeren in nieuwe netwerken waar het rendement niet honderd procent zeker van is. KPN wacht met plannen voor een publiek landelijk wifi-netwerk tot de technologie en het businessmodel voldoende zijn uitgekristalliseerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond