Deel dit artikel
-

‘Nederlandse investeringen in AI blijven achter’

Investeringen in AI door bedrijven in Nederland blijven achter in vergelijking tot investeringen in AI internationaal. Dat blijkt uit de derde editie van het onderzoek State of AI in the Enterprise van Deloitte.

Toch zijn Nederlandse respondenten van mening dat AI cruciaal is voor zakelijk succes in de komende twee jaar (70 procent). Op de vraag of AI nu al een cruciale rol speelt antwoord slechts 59 procent met ja, tegenover 73 procent van de respondenten wereldwijd.

Het merendeel van de AI-activiteiten in Nederland vindt nog steeds plaats in IT (40 procent), hoewel het gebruik in klantenservicefuncties hier niet ver achterloopt (32 procent).

De meeste Nederlandse respondenten zeggen dat ze te maken hebben met een matige tot minimale AI-vaardigheidskloof. Als het echter om specifieke vaardigheden gaat, hebben de Nederlandse respondenten minder zelfvertrouwen. Zo zegt 36 procent van de Nederlandse adoptanten over hoge expertise in het waarborgen van data-integriteit en nauwkeurigheid te beschikken; wereldwijd is dit 56 procent.

Opvallend is dat in andere landen AI vaker wordt ingezet in Cybersecurity (22 procent) dan in Nederland (9 procent). Verder zet Nederland AI vaker in dan andere landen op het vlak van Finance (14 procent vs 8 procent). AI wordt voornamelijk gebruikt om de efficiëntie van functies te automatiseren of te optimaliseren.

De bezorgdheid over opkomende AI-risico’s die de vooruitgang vertragen, is lager bij Nederlandse respondenten in vergelijking met andere landen.

Nederlanders maken zich ook niet al te veel zorgen als het gaat om de noodzaak en impact van AI-regulering. 35 procent vindt dat de acceptatie van AI-technologieën vertraagt vanwege de opkomende risico’s of omdat leveranciers bepaalde oplossingen niet implementeren, terwijl dit het geval is voor 56 procent van alle respondenten. Ook zijn de Nederlandse respondenten minder bezorgd over onzekerheden in AI-regulering.

Bijna de helft (47 procent) van de Nederlandse respondenten noemt cybersecurity als een groot of extreem risico en 48 procent vreest de gevolgen van het zonder toestemming gebruiken van gegevens.

Top 5 AI-uitdagingen voor Nederland

  1. Het kiezen van de juiste AI-technologie
  2. Uitdagingen omtrent data
  3. Het managen van AI-risico’s
  4. Integratie van AI in de organisatie
  5. Kosten van AI-technologie/ – oplossingen

Foto NeONBRAND via Unsplash.

Deel dit bericht

1 Reactie

Michel

Zijn er al ergens überhaupt enigszins succesvolle AI toepassingen die geen simpele collectie van if-then constructies zijn? Voorlopig is het allemaal nogal hype.

Een groot deel van de bedrijven is nog niets eens echt digitaal, waarom zouden ze zich met AI bezig moeten houden?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond