Deel dit artikel
-

Nederlandse jongeren hebben niks met de metaverse

De metaverse leeft niet echt onder jongeren. Mark Zuckerberg en Meta hebben een bijna heilig geloof in dit digitale netwerk van aan elkaar gekoppelde, virtuele werelden. Maar slechts 2 procent van de ondervraagden in het Grote Jongerenonderzoek 2022, uitgevoerd door Mediahuis, Wayne Parker Kent en MediaTest, geeft aan de Metaverse te bezoeken.

Voor de zesde keer hebben Mediahuis, Wayne Parker Kent en MediaTest dit onderzoek uitgevoerd en vroegen zij jongeren onder andere naar hun (social) mediagebruik. Ook onderzochten zij hoe jongeren denken over onderwerpen als gezondheid, mobiliteit, normen en waarden, duurzaamheid en financiën.

Jongeren besteden hun tijd wel aan andere social media-kanalen en diverse vormen van televisie kijken. Zowel aan de kant van sociale media als aan de kant van televisie zien we het landschap versnipperen. Social media als TikTok, Discord, YouTube en Twitch zijn een stuk populairder geworden. Netflix is nog steeds koploper bij de streamingdiensten, maar verliest wel terrein, voornamelijk aan Disney+ en Videoland.

De groei van de mediaconsumptie van jongeren komt verder met een keerzijde. Een groeiende groep jonge mannen geeft aan verdrietig, onzeker of zelfs depressief te zijn na het gebruik van social media. Jongeren zien überhaupt de toekomst van de wereld minder rooskleurig in: 2018 dacht 53 procent dat de wereld een slechtere plek zou worden, nu is dat 64 procent.

Dat jongeren niet staan te springen om reclame is niets nieuws. Wel opvallend is dat reclames door influencers het meest irritant worden gevonden. Vooral Millennial mannen staan nogal negatief tegenover reclame bij influencers. Hoewel ook vrouwen niet al te positief zijn, zien we wel dat ze vaker tot aankoop overgaan, nadat een influencer iets heeft aangeprezen. Belangrijk is wel dat de influencer goed aansluit bij het type product of dienst dat wordt aangeprezen en dat de influencer er zelf echt enthousiast over is.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond