Deel dit artikel
-

‘Nederlandse jongeren stappen massaal over op iPhone’

In de afgelopen twee jaar is er sprake van een significante stijging in het gebruik van Apple iPhones onder jongeren. In de leeftijdscategorie 12- tot 20-jarigen is het bezit van iPhones in een jaar tijd met ruim 8 procentpunten gegroeid. In het vierde kwartaal van 2017 had 52 procent van alle Nederlandse jongeren tussen de 12 en 20 jaar een Apple iPhone, tegenover iets minder dan 44 procent in het vierde kwartaal van 2016. Dat blijkt uit doorlopend onderzoek van Telecompaper.

Apple is de afgelopen twee jaar permanent marktleider geweest onder jongeren, zegt Telecompaper. Eind 2015 bezat al 38 procent van de jongeren een iPhone tegen ruim 34 procent met een Samsung-toestel. Samsung heeft volgens Telecompaper ruim 7 procentpunten aan marktaandeel onder jongeren verloren. In het laatste kwartaal van 2017 bezat nog net iets minder dan 27 procent van alle jongeren een toestel van Samsung.

Onder twintigers is een vergelijkbare trend zichtbaar. Het bezit van iPhones onder twintigers is in twee jaar tijd met ruim 7 procentpunten gegroeid naar bijna 41 procent in het laatste kwartaal van 2017.

Twee jaar geleden was Samsung onder twintigers nog marktleider en bezat ruim 40 procent van de Nederlandse twintigers een toestel van Samsung. In het laatste kwartaal van 2017 was het bezit van Samsungtoestellen onder twintigers gedaald tot 36 procent.

Het is niet ongebruikelijk dat jongeren kiezen voor een bepaald smartphonemerk. Eind vorig decennium was korte tijd BlackBerry zeer populair vanwege de chatapplicatie BlackBerry Messenger, waarmee gebruikers toen gratis met elkaar konden chatten. Met de komst van WhatsApp liep de populariteit sterk terug.

De voorkeur voor Apple is opmerkelijk, want het zijn niet de goedkoopste toestellen. In het vierde kwartaal van 2017 bezat ruim 28 procent van alle jongeren met een iPhone een Apple iPhone 7 (model uit 2016). 26 procent van de iPhones die jongeren in bezit hadden aan het eind van 2017 was een Apple iPhone 6S (uit 2015).

Andere merken dan Samsung en Apple komen nauwelijks nog in beeld: LG en Sony verloren beide bijna vier procentpunten aan marktaandeel onder jongeren tussen de 12 en 18 jaar. HTC verloor ruim twee procent marktaandeel.

Deel dit bericht

30 Reacties

Ernie Bovenkerk

Ronduit verbazingwekkende ontwikkeling waarbij ik me afvraag of deze zelfde ontwikkeling zich ook afspeelt in onze buurlanden. Ikzelf gebruik nog een nokia N50 waaraan ik ben blijven hangen omdat Nokia alweer heel vroeger de allerbeste mobieltjes maakte. En daar zijn veel argumenten voor maar helaas is nokia gesneuveld in de competitie. De handicap merken zijn nu markalender.

Ruud Arends

Goedendag , dit is heel verontrustend , ze zitten toch al veel teveel op hun I-phones,ik begrijp ook niet waarom ze zo`n dure I-phones moeten kopen .Ik heb `n sumsung en voorheen `n nokia die prima zijn. Als ik overdag gebeld zou worden en ik ben net onderweg ,dan neem ik nog niet eens op . Ik ben wel heel actief op internet via mijn PC , ik gebruik mijn mob. alleen maar om te whatsappen ,omdat inclusief mijn abonnement is. Maar de jongeren komen nog wel er op terug , hoop ik.

Freddy

Denk dat een Iphone in deze leeftijdscategorieen nog steeds wordt gezien als status symbool (gezien de prijs). Menig twintiger stapt over op Samsung omdat deze vele malen beter is qua specificaties.

Fred

@ Ernie Bovenkerk Ik ben niet geheel eens dat Nokia gesneuveld is in de competitie. Nokia heeft weliswaar het zeer zwaar gehad door te laat af te stappen van Symbian en het mislukte avontuur met Windows. De huidige Nokia toestellen ( ik bezit de nokia 6) slaan best aardig aan in de markt. Mede door de goede kwaliteit en snelle update,s cq upgrades. Nokia zal best wel weer een serieuze speler op de markt kunnen worden.

Dennis - nvt

Ik ben verbaast over de reacties hierboven, JA de jeugd zit momenteel alleen maar op hun mobiele telefoon, maar verdiep je eens in wat zij allemaal doen met de telefoons. Het is een apparaat waarbij je alles voorhanden hebt, wil je TV / films kijken, geen probleem, je kunt contacten onderhouden, spelletjes spelen en je hebt een allesomvattende encyclopedie altijd bij de hand.

De jeugd van tegenwoordig gebruikt bijna geen PC meer, waarom zou je ook, in je Iphone zit alles, hij is makkelijk in gebruik, super stabiel en qua scherm steeds groter (terwijl we vroeger alleen maar kleiner wilde).

Ik snap het wel, en uiteraard is het belangrijk dat je ook met ze blijft praten en dat er normale interactie is, maar bij ons thuis is de balans prima. En wij als ouder gebruiken ze ook regelmatig!

Rob

Slordig artikel: gegoochel met cijfers en data…
Ik raak een beetje de draad kwijt bij het artikel, de ene keer hebben ze het over jongeren en dan weer over 12-20 jarigen. Blijkbaar niet dezelfde groep, want in het begin staat dat het gebruik onder deze laatste leeftijdsgroep in één jaar tijd is toegenomen met 8 procentpunten… maar wanneer dan? En dan lees je verder: Het bezit van iPhones onder twintigers is in twee jaar tijd met ruim 7 procentpunten gegroeid naar bijna 41 procent in het laatste kwartaal van 2017. ???
En dan de titel: stappen massaal over? Eind 2015 bezat al 38 procent van de jongeren een iPhone, nergens lees ik het cijfer hoeveel dat nu is, of moet dat 41% zijn. Dat betekent van 38% naar 41%, als je dat massaal overstappen noemt…??? Pfff, hoop dat iemand mij dit duidelijk kan maken, aners is het een slecht staaltje journalistiek…

Marga

Even vanuit een andere invalshoek.
Veel ouders geven de telefoon door aan de kinderen, bij aanschaf van een nieuwe. Dus mogelijk is dat een verklaring waarom meer kinderen een iphone hebben, en ook een wat ouder model?

Michiel

Wat een rommelig stuk, waarom 2015 citeren? Iemand heeft tijdens het copy-pasten niet helemaal opgelet. In het origineel op https://www.telecompaper.com/nieuws/nederlandse-jongeren-stappen-massaal-over-op-de-apple-iphone–1232418 staat “Telecompaper signaleert over de afgelopen twee jaar een significante stijging in het gebruik van Apple iPhones onder jongeren. In de leeftijdscategorie 12- tot 20-jarigen is het bezit van iPhones in een jaar tijd met ruim 8 procentpunten gegroeid. In het vierde kwartaal van 2017 had 52 procent van alle Nederlandse jongeren tussen de 12 en 20 jaar een Apple iPhone, tegenover iets minder dan 44 procent in het vierde kwartaal van 2016.”

John

Ik ben sinds de jaren 70 vorige eeuw een zeer tevreden Nokia gebruiker (toen Symbian OS, een samenwerking van Nokia, Ericsson, Panasonic, Samsung, Motorola en Psion). Mijn laatste toestel een Nokia N8 heeft het prima volgehouden tot Nokia weer loskwam van het windows avontuur en ik bezit nu een Nokia-6 (Android 8 Oreo). Wederom super tevreden voor slechts € 249,– !!! Ik heb enkele collega’s met een iphone maar die zijn een vermogen kwijt aan de veel te hoge aanschafprijs, scherm reparaties, speciale kabeltjes en gaan ’s avonds vaak nog met een leeg toestel naar huis!!! Tjah daar kies voor je als je graag de Yup uit wil hangen………..
Nokia is weer terug en gaat zich weer bewijzen, betaalbaar, betrouwbaar, degelijk en up-to-date….!!!

Jan Libbenga (Emerce)

In de inleiding was inderdaad een cruciale zin weggevallen. Die is nu toegevoegd, samen met een grafiek.

Marko van den Berg - Montix

Wat is er onlogisch aan om te gaan voor de beste investering? Een iPhone is altijd weer goed te verkopen. Ook na vele jaren nog. Dat lukt je dus niet met enig ander merk: Elke Euro die je daaraan besteed ben je volledig kwijt. En jongeren weten dat!

Pim

Beetje generatiekloof te zien aan de reacties. Weet je waarom iPhones beter verkopen? -> SNAPCHAT, deze app werkt hier 100x beter op dan op Android. Dat heeft te maken met het gebruik van de camera, deze is op Android erg slecht waardoor foto’s en filmpjes er niet mooi uitzien.

Freddy

Pim, hou toch op. De camera op een Samsung is vele male beter. Verdiep jezelf is in productspecificaties.

Jan

Freddy, goed lezen: de camera i.c.m. Snapchat.

Overigens betwist ik ook dat de camera van Samsung ‘vele male beter’ is, en niet alleen vanwege je spelling.

Aron - 3rdperspective

Heel logisch. Oudere iPhones worden nog steeds gemaakt EN ondersteund EN geüpdate. IPhone 5s uit 2014 is sneller dan een gemiddelde Android toestel uit dezelfde bouwjaar + betaalbaar naar huidige prijsnormen. Ben een Android fan maar zou best een iPhone 5s boven een cheap aas moto kiezen wetende dat ik de nieuwste software heb en met moto op een Kitkat loop.

Ferraridevil - Dhr.

Samsung en Apple is al 2 niks!

Dancer

Wat een nepbericht, zie nog genoeg jeugd met samsungs om me heen heb zelf een oneplus 5t de camera hiervan is vele malen beter als iphone.
Check ook lg v30. Iphone is voor meelopers

Darius

@Freddy de camera van een IPhone is veel beter dan van Samsung. Dat is gewoon een feit

Bitje

‘Check ook lg v30. Iphone is voor meelopers’

Vandaar die zinnen zonder komma’s en hoofdletters.

Dancer

Lekker belangrijk

julean

ik blijf nog steeds bij OnePlus, het zijn supper snelle telefoons en hebben tenminste ook nog een goede prijs.

Johan

Pim heeft gelijk. Android maakt slechte snapchat selfies. Dit komt doordat de app een screenshot maakt ipv de camera te gebruiken hetgeen de iphone wel doet.
Ik heb twee dochters die nu ook de iphone willen met name dus voor snapchat.

Marianne

Apple maakt solide en betrouwbare toestellen, een goede keus van die jongeren.
Misschien verschuift de trend van hype naar good quality..

Dancer

Apple maakt mooie phones alleen de camera en zeer zeker de batterij mag een tandje beter

HENK WITTENBERG

Alsof elke Android gebruiker een Samsung neemt… Ik ben al JAREN trouw aan Sony,deze telefoons hebben vaak de betere specs en hadden al een 4k scherm voor je ze in de woonkamer had hangen.
Ook over de camera’s hoef je je geen zorgen te maken want die filmen zelfs in 4k.
De enige reden dat ik ooit een nieuwe telefoon haal is dat ik de vorige vaak totaal heb vernietigd.
Heb verder een hekel aan producten waar je meer voor design en het merk betaald dan aan het product zelf en volgensmij weet merendeel inmiddels wel de productie waarde van een iPaytoomuchforcrap.

Vivace

Geen goed artikel vol gegoochel en verkeerd gebruik van statistische data en concepten. Jammer weer. En natuurlijk is de camera van Samsung beter dan die van Apple, al zijn de modules in de laatste serie iPhones wel van uitstekende kwaliteit.

Ineke vos

Ik ben al jaren een heel tevreden Samsung gebruiker. Om me heen zie ik aardig wat IPhones die altijd leeg zijn en kabeltjes die schreeuwend duur zijn en zo weer stuk gaan. Als er een foto gemaakt moet worden lenen ze mijn telefoon. Laat maar zitten die iPhone.

erikje

Vreemd gekleurd artikel. Apple verliest al maanden lang marktaandeel tov android toestellen. Veel jeugd kiest voor budget apparaten en slechts een klein deel heeft apple. Dit op basis can een kleinschalig onderzoek onder 2500 havo vwo leerlingen.

Diet

Ben al jaren van van Android, ongeacht op welke telefoon. Heb nu al een tijdje een Sony Xperia z3 compact met Android 7.1(custom rom) een groot goed van Android is de backwards compatibility van heel veel toestellen. Probeer dat maar eens met een goed werkende 4s of ipod. Heb pas om nog een perfecte IPad 1 weggegeven omdat er niks meer mee mogelijk was. Ik snap niet dat veel ouders de dure prijs rechtvaardigen alleen voor snapchat.
Mijn vrouw heeft een iPhone 6. Ik snap niet dat al die apps op het thuis scherm rond zwerven, en hoe vaak ze mij wel niet vraagt waarom icloud niet werkt of dat ze itunes niet begrijpt met het over zetten van Playlists.

Ik ben waarschijnlijk bevooroordeeld, maar als de camera de enige pluspunt is van een iPhone dan kan je misschien beter en camera kopen, dat is goedkoper…

Jo

Ik heb een Nexus 5X, voor mijn gebruik uitstekend. Apple is bezopen duur waar je weinig voor terug krijgt. Althans wat mij betreft niet genoeg om de idiote prijzen (ook van accessoires) te rechtvaardigen. Android heeft ook nadelen, vooral wat de upgrades betreft. Als je geen Google toestel hebt ben je de klos. Wel jammer dat die Pixel toestellen nu ook fors duurder zijn dan de Nexus toestellen. Lastig kiezen als ik straks een nieuwe telefoon nodig heb.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond