Deel dit artikel
-

Nederlandse mashup-wedstrijd nadert ontknoping

'Ben jij beter dan Microsoft?' is de vraag die internetbureau Tam Tam samen met de TU Delft aan studenten stelt. De organisaties daagde met een aantal sponsors ondernemende, technisch studenten uit de innovatiefste en praktisch meest bruikbare mashup te bedenken. Vanmiddag vindt de prijsuitreiking plaats in Delft.

Een Gouden Gids-kloon waar de 450.000 opgenomen bedrijven beoordeeld worden door consumenten (YelloYello.com) en een MTV-achtige dienst (Last TV) die is gebaseerd op muziekvoorkeuren uit Last.fm in combinatie met YouTube. Dat zijn slechts twee van de in totaal 28 inzendingen die Tam Tam afgelopen weken ontving.

'Puree' maken van digitale bouwstenen

Het bedrijf schreef samen met de TU Delft, Microsoft, Auxilium en Netic een wedstrijd uit waarbij studenten op basis van Microsoft-technologie en open API's nieuwe webdiensten moesten maken. In feite wordt de deelnemers gevraagd om functies van bijvoorbeeld Google, YouTube of Flickr te herverpakken en een nieuwe functie te geven. Zes finalisten bleven uiteindelijk over. De genomineerden staan hier online.

Een jury met twee hoogleraren van de TU Delft, een ontwikkelaar van Microsoft en de technisch directeur van Tam Tam bepaalt voor 70 procent wie de winnaar is. Vanmiddag geeft het publiek nog een stem die voor 30 procent van het eindresultaat weegt. Pas dan is de uiteindelijke winnaar bekend.

Bedrijvengids met input consumenten

Mik Nijhuis van BeterdanGoudenGids.nl (nu actief onder de naam YelloYello) zegt: "We bouwden een sociaal georiënteerde bedrijvengids. Bedrijven kunnen zich er gratis registreren en consumenten kunnen die vermeldingen verrijken met Flickr-foto's, recensies van de geleverde producten en diensten en in de toekomst wellicht ook YouTube-video's. Het nut ervan is dat je de aanbevelingen van anderen kunt gebruiken om de bedrijvengids te doorzoeken." De site, gemaakt door Nijhuis en Joost Hietbrink, zal ook na de wedstrijd worden doorontwikkeld. De formele lancering vindt eind deze maand plaats.

'Google Maps meest gebruikt'

Uit een overzicht van de site Programmableweb.com blijkt dat Google Maps de meestgebruikte API levert. Daarmee kunnen particuliere en professionele ontwikkelaars op hun eigen site een digitale landkaart publiceren met ongeacht welke informatie daaropgeplot. Uit het betreffende overzicht blijkt dat 37 procent van alle API-toepassingen de Google Maps API is, gevolgd door Amazon Web Services (15 procent) en eBay API's (6 procent).

In Nederland brengt het weblog Nederkaart.nl van het Groningse VVD-raadslid Remco van Kouwenhoven Nederlandse Maps-mashups in beeld.

Ellen Dijkshoorn van Tam Tam, dat de wedstrijd organiseerde om beter contact met studenten te krijgen, zegt de 'pureerwedstrijd' volgend jaar opnieuw uit te schrijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond