Deel dit artikel
-

Nederlandse privacyapp krijgt Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving

De Nederlandse app IRMA (I Reveal My Attributes), die de gebruiker zelf in staat stelt te kiezen welke persoonsgegevens worden gedeeld, krijgt op 19 november de Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving 2018 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

Bij het kopen van alcohol of het huren van een 18+ film moeten gebruikers vaak naast hun leeftijd ook onnodige persoonsgegevens zoals voornaam, achternaam en woonplaats prijsgeven. De IRMA-app bevat al deze informatie, maar maakt het mogelijk om alleen de noodzakelijke gegevens te ontsluiten – en dat is in iedere situatie anders.

Sinds september wordt IRMA al gebruikt door de gemeente Nijmegen, waarbij bewoners in staat gesteld zijn hun gegevens uit de Basisadministratie te uploaden op de app. Hiermee wordt op termijn inloggen via DigiD overbodig. IRMA is ontwikkeld onder leiding van Bart Jacobs, hoogleraar beveiliging en correctheid van programmatuur aan de Radboud Universiteit.

Volgens de jury richt het project zich op een groot en groeiend maatschappelijk probleem: de bescherming van persoonsgegevens in een samenleving waarin mensen zich steeds vaker moeten identificeren, waarbij de zorg groeit dat men de grip kwijt raakt over de eigen persoonsgegevens met identiteitsfraude als worst case scenario. Privacy by Design beoogt met IRMA die grip, en daarmee vertrouwen in de samenleving, terug te geven. De jury heeft, naast de maatschappelijke urgentie van het initiatief, vooral het criterium van de wetenschappelijke onderbouwing zwaar laten wegen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond