Deel dit artikel
-

Nederlandse radio onderzoekt beeldcommercials via DAB+

Radio 538 Groep en de STER gaan de mogelijkheden bestuderen van de verkoop van beeldadvertenties via DAB+. DAB+ heeft vanaf september landelijke dekking in Nederland.

De commerciële landelijke radiostations 538, Q Music, Sky Radio, SLAM!FM, Radio Veronica, 100%NL, Sublime FM en BNR Nieuwsradio gaan vanaf dit najaar volledig digitaal. Zij zullen dan naast FM ook via DAB+ zijn te beluisteren. Dat geldt ook voor de publieke omroep, die overigens iets later aanhaakt.

DAB+ wordt de digitale opvolger van FM-radio en is tevens de opvolger van het huidige DAB, dat in Nederland nauwelijks van de grond is gekomen. Afgezien van een storingsvrije ontvangst en een hogere geluidskwaliteit, biedt DAB+ extra mogelijkheden zoals een pauzeknop waarmee het programma even stilgezet en weer aangezet kan worden wanneer het uitkomt.

Daarnaast wordt het mogelijk om plaatjes mee te sturen, bijvoorbeeld tijdens reclames. Radio 538 Groep en de STER zeggen de mogelijkheden hiervan te gaan bestuderen, zo laten hun woordvoerders weten. Theoretisch zou dus tijdens een reclameboodschappen extra informatie kunnen worden meegezonden.

DAB+ luisteraars zijn per definitie aangewezen op nieuwe ontvangers en die beschikken niet allemaal over even ruime displaymogelijkheden. Volgens Broadcast Partners, dat de zendtechnologie verzorgt, gaat het nog wel even duren voordat dit soort mogelijkheden zich aandienen. DAB+ ontvangers zullen vooral in auto’s worden gebouwd en gemiddeld gaat een auto een jaar of dertien mee. “De ontwikkelingen gaan langzaam.”

Radiozender 100%NL gaat samen met de Chinese fabrikant Sangean overigens een eigen DAB+ radio op de markt brengen. De radio’s zijn nog altijd vrij prijzig, maar minder duur dan een aantal jaren terug. Gemiddeld kost een DAB+ radio zo’n 99 euro.

Deel dit bericht

3 Reacties

carl welte

Heb al jaren een autoradio met DAB+. In Duitsland ook rijdend perfecte ontvangst van zowel landelijk als regionale netten. In Nederland, alleen stilstaand vlak naast de zendmast in Doetinchem. Op de autobaan naar Maastricht af en toe signaal. Met name als je stil staat. Ook erg lage bitrate. Voor diegene die alleen in Nederland rijden, niet kopen. Buiten op terras werkt het wel. PS In Duitsland bijvoorbeeld bij Real al beneden de 50 euro en al jaren verkrijgbaar. 64kB in Nederland is wel wat ongewoon zuinige kwaliteit. (tja wij wonen aan de grens, dus loont het hier wel!

Kees

Geluidskwaliteit van DAB+ valt wel mee. 64 kb/s is AAC DAB+ standaard. 128 kb/s DAB klink slechter.

Sander

Hier in Nederland zijn ook al tijden DAB+ radio’s te krijgen van minder dan 50 Euro, bijvoorbeeld bij Radiowinkel.

En over geluidskwaliteit: dat is nogal subjectief. Het ontbreken van geruis, getik, gekraak en ander gedoe is voor de meesten een enorme geluidskwaliteit-winst dankzij DAB+. Dat was net zo bij de overgang van LP naar CD.

Als we de HIFI geluidskwaliteit onder de loep gaan nemen, en die met goede oren beluisteren horen we dat digitale formats (CD / DAB+) het ALTIJD afleggen tegenover analoge formats (LP / FM). Mits goede apparatuur en setup uiteraard.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond