Deel dit artikel
-

Nederlandse rechter mag over TikTok-zaak oordelen

Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond hebben een eerste succes geboekt in de collectieve actie tegen TikTok. De Nederlandse rechter stelt vast dat zij bevoegd is om de claims van de Stichting tegen TikTok te beoordelen. TikTok vond dat de Nederlandse rechter niet over de claims van de stichting mag oordelen omdat TikTok niet in Nederland gevestigd is.

Ook gaat de rechtbank niet mee in het verweer van TikTok dat de rechtszaak zou moeten worden aangehouden. Dit betekent dat de procedure nu verder gaat, ondanks TikToks verwoede pogingen om de zaak te vertragen.

Het populaire platform TikTok houdt kinderen die de app gebruiken nauwlettend in de gaten en verzamelt al jarenlang illegaal gegevens van hen. Het gaat dan onder meer om profielinformatie, video’s, foto’s, locatiegegevens en alles wat het kind doet op de app (zoals waar het kind naar kijkt hoelang en wat het leuk vindt). Ook stuurt het bedrijf gegevens naar het buitenland, onder meer naar China, zonder dat duidelijk is wat er vervolgens met de gegevens van de kinderen gebeurt.

Naar schatting verzamelde TikTok de afgelopen jaren persoonsgegevens van meer dan 1,5 miljoen Nederlandse kinderen. TikTok gebruikt deze data om miljarden winst te maken via gerichte advertentieverkoop.

Take Back Your Privacy startte met steun van de Consumentenbond vorig jaar een collectieve actie tegen TikTok namens alle minderjarige TikTok-gebruikers in Nederland. Take Back Your Privacy eist dat TikTok de Nederlandse minderjarige TikTok-gebruikers een schadevergoeding betaalt voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Ook moet het bedrijf verzamelde gegevens verwijderen, en zich voortaan aan de wet houden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond