Deel dit artikel
-

Nederlandse rechtszaak over privacyschendingen Facebook gaat alsnog door

Facebook zal dit najaar moeten reageren op klachten van de Data Privacy Stichting (DPS) en de Consumentenbond over privacyschendingen. De rechtbank wijst alle verweren van Facebook af en veroordeelt het bedrijf tot het betalen van de proceskosten.

De uitspraak van de rechtbank betekent dat de inhoudelijke behandeling van de zaak nu van start gaat. Facebook moet op 20 oktober 2021 reageren op de inhoud van de privacyschendingen.

De Consumentenbond en de DPS verwijten Facebook dat het jarenlang privégegevens van zijn gebruikers en hun vrienden verzamelde. En deze gegevens vervolgens zonder toestemming toegankelijk maakte voor derden. Daar verdiende het bedrijf veel geld mee.

De Consumentenbond en de DPS zetten zich in voor compensatie voor alle Facebook-gebruikers in Nederland. Consumenten kunnen zich nog steeds voor de actie aanmelden. Inmiddels hebben zich al ruim 185.000 gedupeerden aangemeld.

Ook werden Facebook-gebruikers misleid. Het platform beloofde ten onrechte dat het gebruik altijd gratis zou zijn. Maar gebruikers ‘betaalden’ in feite met hun gegevens. Zo verrijkte Facebook zich ongerechtvaardigd en ten koste van zijn gebruikers.

Volgens Facebook zou de Nederlandse rechter niet bevoegd zijn om te oordelen in de zaak en zou DPS niet ontvankelijk moeten zijn.

Ook stelde het bedrijf dat het Nederlands recht niet van toepassing is en wilde het wachten op de afloop van andere rechtszaken.
Verder wilde Facebook de mogelijkheid om zogenoemde prejudiciële vragen aan het Europees Hof te stellen en wilde het, voordat de rechtbank een einduitspraak over de privacyschendingen zou doen, al tussentijds in hoger beroep kunnen gaan.

Dick Bouma, voorzitter van DPS, vindt het een mooie en belangrijke eerste stap van de rechtbank. ‘De uitspraak laat zien dat het loont om als collectief een vuist te maken tegen tech-giganten die privacyrechten met voeten treden.’

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Ans Jorritsma

Goedemorgen,

Een goede zaak dat er een rechtszaak opgestart is tegen Facebook ivm schending privacy en misbruik. Bij deze meld ik mij aan als gedupeerde van Facebook.

Met vriendelijke groet,
Ans Jorritsma

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond