Deel dit artikel
-

Nederlandse Silk Road-handelaar riskeert 40 jaar cel

Een in de VS gearresteerde Nederlander kan 40 jaar gevangenisstraf krijgen voor de handel van drugs via Silk Road. De 22-jarige Cornelis Jan Slomp uit Woerden wordt gezien als een van de grootste handelaren ooit op de vorig jaar ontmantelde marktplaats.

Slomp verstuurde vanuit Nederland en Duitsland 104 kilogram aan MDMA, 566.000 XTC tabletten, vier kilo aan cocaïne en aanzienlijke hoeveelheden LSD en hasj via dvd-doosjes naar Amerikaanse klanten. Slomp, die opereerde onder de naam SuperTrips, accepteerde bitcoins als betaling. De zaken liepen zo goed dat hij twee handlangers inhuurde om eigen gekleurde XTC-tabletten te maken.

Een van zijn zendingen werd door de douane onderschept nog geen maand nadat hij met de verkoop was begonnen. Slomp werd gearresteerd toen hij vorig jaar augustus in Miami arriveerde. Hij wilde zijn zaken aan Amerikanen verkopen, en was naar de VS gekomen om geld op te halen. Er is beslag gelegd op 385.000 bitcoins, zo blijkt uit stukken (pdf) van de officier van justitie. Die zijn vermoedelijk meer dan drie miljoen dollar waard.

Naast veertig jaar gevangenisstraf kan Slomp, die in Chicago schuld heeft bekend, vijf miljoen dollar boete krijgen.

Jan Slomp, die zich Maikel noemde, had in Woerden een bedrijf Summa IT. Daarvoor had hij onder meer voor ASPIDER Solutions gewerkt.

Slomp was niet de enige Nederlandse handelaar op Silk Road. Eerder werden in Drenthe en Groningen diverse verdachten opgepakt die drugs voor Silk Road-klanten in dvd-hoesjes in Duitsland op de post deden. De VS werden echter gemeden vanwege risico’s. De verdachten kwamen weg met milde straffen.

In oktober 2013, kort na de sluiting van de ‘eBay voor drugs’, volgde de tweede grote vangst in Nederland: in Zetten werden twee mannen van 24 en 29 jaar aangehouden die eveneens via Silk Road grote hoeveelheden drugs verkochten. Zij werden op heterdaad betrapt bij de bereiding van XTC in een container achter de woning in Zetten. De verdachten werden aangehouden met een dikke laag vermoedelijk MDMA-poeder in hun haar.

Het Openbaar ministerie heeft op 17 april bij de rechtbank Rotterdam zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de twee mannen uit Arnhem en Zetten. De rechtbank doet begin mei uitspraak.

De ondergrondse marktplaats Silk Road is eind vorig jaar door de FBI van het internet gehaald. De handel in drugs heeft zich sindsdien verplaatst naar andere sites, die via het Tor-protocol worden afgeschermd van reguliere internetgebruikers. Slomps advocaat Paul Petruzzi verklaarde dat ‘dit aantoont hoe omvangrijk het World Wide Web is. Het is het drugsverkeer van de toekomst en niet te stoppen.”

Deel dit bericht

1 Reacties

Dolois

” Er is beslag gelegd op 385.000 bitcoins, zo blijkt uit stukken (pdf) van de officier van justitie. Die zijn vermoedelijk meer dan drie miljoen dollar waard.”

*Correctie: 385000 Bitcoins zijn echter meer rond de 164 MILJOEN Euro waard (~232 Miljoen dollar)

>> http://preev.com/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond