Deel dit artikel
-

Nederlandse uitgevers starten contentverkoop in delen

Het digitale leesplatform eLinea laat lezers abonneren op specifieke delen van uitgaves, zoals de kunstartikelen van NRC, de interviews uit Opzij en de boekrecensies uit Vrij Nederland.

Wie geen compleet abonnement op een krant of tijdschrift wenst, maar zich slechts op een deel van de content wil abonneren, kan vanaf eind deze maand terecht bij eLinea. De lancering van dit contentplatform, een initiatief van eReaders Groep, vindt plaats op 24 februari 2011. Onder de deelnemende media zijn NRC Handelsblad, Elsevier, Nieuws.nl, Vrij Nederland, Opzij, Psychologie Magazine, J/M voor Ouders en het Friesch Dagblad. Naast uitgevers doen ook enkele individuele cartoonisten en columnisten mee, onder wie Joep Bertrams, Dolf Jansen en Yvonne Kroonenberg.

Een deel van de uitgevers vraagt geld voor een maandelijks abonnement op een deel van hun content. Zo kost het binnenlandse nieuws van NRC Handelsblad 3,99 euro per maand en de achtergrond- en opinieverhalen van Vrij Nederland kosten 5,99 euro per maand. Columns van Dolf Janssen kosten 0,79 euro per maand. De abonnementen worden maandelijks automatisch verlengd. Wie tussentijds opzegt, betaalt nog voor de laatste maand. Van de betaalde kanalen gaat 70 procent naar de uitgever en 30 procent naar eLinea. Dat percentage van 30 procent is vergelijkbaar met het aandeel dat Apple vraagt bij de verkoop van apps en digitale content.

Nieuwe lezersgroepen aanboren

“We werden ons twee jaar geleden bewust van het feit dat veel uitgevers op zoek zijn naar een goed businessmodel voor het ontsluiten van digitale content. Uitgevers kunnen gemakkelijk hun digitale content ontsluiten via eLinea en op deze manier een directe relatie aan gaan met hun lezers, lezers kunnen precies die artikelen lezen die passen bij hun interesses, op het moment dat zij dat willen en op elk apparaat”, aldus Natasja Oosterloo, Business Developer bij de eReaders Groep, de initatiefnemer van eLinea.

Uitgevers reageren volgens Oosterloo ‘over het algemeen positief’.”Toetreding is voor uitgevers eenvoudig en kosteloos en eLinea biedt hen de kans om zowel een geheel nieuwe lezersgroep aan te boren als de huidige lezers een extra mogelijkheid te geven om hun content digitaal te consumeren.” Wel hadden sommige uitgevers vraagtekens bij het aanbieden van content in delen en dat ze binnen eLinea naast andere uitgevers staan.

Maar een aggregatorplatform als eLinea werkt volgens Oosterloo eerder versterkend. “De content is gemakkelijk vindbaar en het concept biedt aantrekkelijke voordelen voor de lezer, waardoor er grote nieuwe lezersgroepen mee kunnen worden bereikt. Die kunnen zich zelfs ook in het buitenland bevinden. Er zijn permanent ruim anderhalf miljoen Nederlanders in het buitenland en hebben daar vaak moeilijk toegang tot de papieren uitgaven van de Nederlandse uitgevers.” Bij de start heeft eLinea ongeveer 50 kanalen van 28 uitgevers. “We streven ernaar eind dit jaar op minstens 100 kanalen te zitten.”

Geen eigen apps

Momenteel werkt eLinea alleen via de webbrowser. Er is een mobiele site en er zijn downloadopties in PDF en ePub voor offline lezen via pc, e-reader en tablet. Apps voor iPad, iPhone of Android zijn niet in de maak, aldus Oosterloo. “Als we met apps gaan werken, zal dit met webapps zijn die werken in elke browser. We zitten hierdoor dus ook niet vast aan de beperkingen die bijvoorbeeld Apple uitgevers oplegt.”

In eerste instantie richt eReaders Group bij het promoten van de nieuwe dienst op mensen die al gewend zijn aan digitaal lezen. “Om dit te bereiken, zetten we onder andere sterk in op het actief online zichtbaar zijn binnen sociale netwerken. Daarnaast bereiken we via eReaders.nl al een grote groep mensen: nu al ruim 100.000 unieke bezoekers per maand. Zij lezen digitaal en zijn op zoek naar content voor hun apparaten.”

Maandelijks betalen

Na registratie vraagt eLinea gebruikers om eenmalig de eigen bankrekening of creditcard aan zijn account te koppelen. Dat gaat door 2 eurocent over te maken via iDeal of creditcard. Vervolgens zijn abonnementen toe te voegen en op te zeggen via opgave van het eigen wachtwoord. Betalingen worden automatisch aan het begin van de maand afgeschreven. Vooralsnog blijft het bij maandelijks afrekenen. “Later willen we graag uitbreiden met een model waarin het mogelijk is om bijvoorbeeld ook per artikel af te rekenen.”  Er is ook een maximum maandbedrag in te stellen.

Enigszins verwarrend is nog dat bij week- en maandbladen de artikelen na het afsluiten van een abonnement pas later verschijnen in eLinea. Die artikelen van de laatste editie zijn niet te zien, pas vanaf het moment van abonneren komen ze binnen. Wie bij eLinea een abonnement neemt op een deel van de content van Vrij Nederland of Opzij moet dus eerst een paar dagen geduld hebben, voordat de nieuwe artikelen uit deze media op de site zijn te lezen.
Wanneer er geen internetverbinding is, raadt eLinea gebruikers aan de gratis Stanza-app (ePub-formaat) of GoodReader (PDF) te gebruiken. De artikelen in het eigen online archief zijn tot zeker twee jaar na de publicatiedatum op te vragen.

Foto: fotoblasete (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond