Deel dit artikel
-

‘Nederlandse webwinkels spotgoedkoop voor investeerders’

Nederlandse webwinkels worden internationaal gezien tegen nogal lage waarderingen verkocht, voor minder dan gemiddelde MKB-bedrijven. Voor de toekomst moeten ze of volume gaan maken of een niche domineren.

Dat zijn enkele van de uitkomsten van het Marktrapport 2022 Webshopovernames van Webshopovername.nl. Dat is al vijftien jaar actief als bemiddelaar bij transacties in dit domein.

Cijfers van de afgelopen twee jaar laten zien, dat webwinkels gemiddeld voor drie à vijf keer EBIT (winst voor rente en belasting) van de hand gaan. Voor webwinkels aan de onderkant van deze range betekent dat soms dat ze voor de actuele voorraadwaarde worden overgedragen. Shops met een langere geschiedenis die nog steeds groei laten zien, zitten daarentegen aan de bovenkant van de marge. Dan nog waarderen investeerders MKB-zaken hoger dan webwinkels.

De onderzoekers: “Wel lijken bij webshops hogere eisen te worden gesteld aan het verwachte rendement: waar multiples voor klassiek MKB in de range 4-7 liggen, vormt de onderkant van deze range voor veel webwinkels een plafond. En met de realisatie dat Nederlandse bedrijven internationaal überhaupt
al relatief goedkoop zijn, lijken Nederlandse e-commerce bedrijven helemaal een buitenkans voor kopers.”

Ondernemers houden er rekening mee dat de grote groei in e-commerce achter de rug is. Het corona-effect ijlt na: veel retailers openden noodgedwongen een webshop, boekten daar succes mee, maar kunnen zich nu weer richten op de fysieke verkopen. Een aantal zal zijn webwinkels laten sluimeren of sluiten.

Niettemin vindt slechts twaalf procent van alle retailbestedingen online plaats. Oftewel: 88 procent niet. Er lijkt op termijn potentieel voor verdere groei van e-commerce binnen de retailbranche. Die mat 124 miljard euro in 2020.

De vraag is, zo stelt Webshopovername.nl, wat een webshop moet doen om in de toekomst succesvol te zijn. E-commerce blijft immers veranderen. Er is sprake van de opkomst van social commerce (shoppen vanuit Instagram en TikTok) en van marktplaatsen.

Over dat laatste zeggen de onderzoekers: “Een toenemend aantal ondernemers start inmiddels met online verkoop zonder een eigen webshop. Waar een verkoopaccount een jaar of twee geleden niet meer dan een extra verkoopkanaal was, vormt het nu steeds meer een echte shop-in-shop. Vooralsnog vinden wij dit wel ondernemingen met een relatief hoog risicoprofiel, gezien de hoge mate van afhankelijkheid van de marketplace in kwestie.”

Welke factoren het belangrijkst zijn voor de marge en groei beantwoorden de respondenten als volgt:

Met het oog op de toekomst klinkt het: “Volume maken of een niche domineren. Wij denken dat voor veel webwinkels de laatste optie een goede keus is. Zeker wanneer men in bezit is van een eigen merk en eigen producten is het kiezen en domineren van een niche een goede strategie om marge te
kunnen behouden. Het is bovendien een strategie die de echt grote partijen, zoals marketplaces, niet zo snel kunnen kopiëren.”

Photo by Artem Gavrysh on Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond