Deel dit artikel
-

Negen procent minder smartphones verscheept

Wereldwijd werden tussen april en juni negen procent minder smartphones geleverd dan een jaar eerder. Van de grote fabrikanten konden alleen Samsung en Apple hun marktaandeel vergroten, Xiaomi, Oppo en Vivo moesten inleveren, zo blijkt uit de laatste cijfers van het analysebedrijf Canalys.

Volgens Canalys zijn de economische tegenwind en opgekropte voorraden verantwoordelijk voor de aanzienlijke daling van de verkoop.

Fabrikanten moeten zich richten op het middensegment voor de komende nieuwe lanceringen, omdat consumenten met een beperkt budget voor een smartphone op zoek zouden zijn naar goedkopere apparaten, zegt analist Runar Bjørhovde. De stijgende inflatie verlaagt het besteedbaar inkomen en dat heeft een negatieve impact op de markt.

Een op de vijf verkochte smartphones is een Samsung-toestel, de Zuid-Koreaanse groep heeft volgens de voorlopige cijfers een marktaandeel van 21 procent. Een jaar geleden was dat nog 18 procent.

Apple verdringt Xiaomi van de tweede plaats en behaalt een marktaandeel van 17 procent. In totaal gingen er in het tweede kwartaal minder dan 300 miljoen smartphones over de toonbank.

Tot twee jaar geleden was Huawei ook de op een na grootste smartphoneleverancier, maar na sancties van de Amerikaanse overheid verloor het Chinese bedrijf de toegang tot westerse technologieën en viel al snel uit de top 5.

De Chinese markt voor smartphones lijkt weer wat aan te trekken. Volgens de China Academy of Information and Communications (CAICT) zijn er in juni 27,5 miljoen exemplaren naar retailers verscheept.

In juni 2021 ging het nog om 25,2 miljoen toestellen en in mei 2022 om 20,6 miljoen. Ook daalden de verkopen in de eerste zes maanden van 2022.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Volgens mij is Apple al in 50% van de kontzakken te vinden. Aandeel nieuw is niet zo relevant. Een SE 2016 van 35€ tweedehands werkt immers 99% hetzelfde als een 13 Pro Max van 1200€. Dus die wordt ook nog gebruikt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond